Зверев мина през МакДоналд, Швьонтек разби Бренгъл в Маями

Александър Зверев се класира за осминафиналите на силния тенис турнир от сериите Мастърс 1000 в Маями, Флорида, след като надви категорично Маккензи МакДоналд с 6-2, 6-2 за около един час и 15 минути игра.

Поставеният под номер 2 в основната схема германец не срещна трудности срещу представителя на домакините, който в миналия кръг елиминира първата ни ракета Григор Димитров. МакДоналд трябваше да спасява две точки за пробив още в откриващия си гейм и закономерно се пропука в следващото си подаване, след което Зверев пое контрола върху събитията на корта. Той затвърди брейка и направи още един, убивайки интригата в първата част.

Александър Зверев.

Втората започна с четири поредни гейма на сметката на германеца, който не погледна назад и достигна 1/8-финалите на надпреварата. Четвъртият в света реализира десет аса, загуби десет точки на първи и само четири на втори сервис и отрази единствения шанс за пробив пред МакДоналд. В спор за място на четвъртфиналите той ще играе с австралиеца Танаси Кокинакис, който отстрани Денис Кудла от САЩ след страхотна трисетова битка със 7-6 (5), 4-6, 7-6 (4).

Деветият в схемата Яник Синер обърна испанеца Пабло Кареньо Буста и ще се изправи срещу Ник Кирьос в един от най-интригуващите осминафинални сблъсъци. Камерън Нори ще се изправи срещу Каспер Рууд, а любимецът на домакините Франсис Тиафо ще играе с Франсиско Черундоло.

При жените, Ига Швьонтек достигна осминафиналите, след като даде само три гейма на Мадисън Бренгъл – 6-0, 6-3, за малко над час игра.

Полякинята, която измести от върха в женския тенис прекратилата кариерата си Ашли Барти, натисна от самото начало и върза „геврек“ на представителката на домакините. Бренгъл изненадващо стигна до пробив в петия гейм, но Швьонтек се окопити на бърза ръка и направи рибрейк, след което отново вдигна темпото и спечели оставащите три гейма, а с това и срещата. Тя спечели 67% от точките на първи сервис и 65% от тези на втори.

Ига Швьонтек.

В един от най-любопитните сблъсъци от 1/8-финалите полякинята ще играе с друга американка – Кори Гоф, която елиминира трудно Джан Шуай със 7-6 (1), 7-5. В долната половина петата в схемата Паула Бадоса от Испания ще играе с 16-годишната чехкиня Линда Фрухвиртова, която отстрани Виктория Азаренка след 6-2, 3-0 и отказ на беларускинята. Останалите два осминафинала противопоставят Джесика Пегула – Анхелина Калинина и Петра Квитова – Вероника Кудерметова.

В горната част на схемата Аляксандра Саснович ще играе с 22-та поставена Белинда Бенчич от Швейцария, Дария Савил ще се изправи срещу Лучия Бронцети в сблъсък на непоставени тенисистки, Наоми Осака ще излезе срещу американката Алисън Риск, а финалистката на Аустрелиън Оупън Даниел Колинс ще има за съперничка Онс Жабер от Тунис. /БГНЕС