Зверев спря Димитров за пети четвъртфинал на Ролан Гарос

Александър Зверев се класира за 1/4-финалите на Откритото първенство на Франция, след като преодоля Григор Димитров с 6-1, 6-4, 6-3 за близо два часа и 20 минути игра. Първата ни ракета имаше своите възможности и моменти, особено във втория и третия сет, но в крайна сметка преклони глава пред германския си съперник.


Полуфиналистът от последните две издания в Париж започна много устремно срещата и след два пробива имаше комфортен аванс от 4-0. Григор отърва "геврека", като загуби още веднъж подаването си до края на частта. Във втората нашият тенисист спаси две възможности за пробив пред 22-ия в схемата в третия гейм, преди да стигне до първия си пробив в мача за аванс от 3-2. Димитров имаше трудности да удържи сервиса си в следващия гейм, отразявайки две точки за рибрейк, но след това имаше цели четири шанса за 5-2, които не оползотвори. Стигна се до връщане на пробива, а Зверев натисна в десетия гейм и сломи Григор при петия си сетбол. Германецът дръпна с пробив и 3-0, като спаси седем точки за пробив в двата си сервис гейма. Българският му опонент успя да докара нещата до 3-3, но изигра лош гейм при 3-4, след който бе пробит, и всичко приключи при сервис на Зверев.

Димитров не направи нито един ас в срещата, като допусна шест двойни грешки. Той спечели едва 27% от точките на втори сервис в целия мач, а огромната разлика между двамата дойде при уинърите и непредизвиканите грешки - Зверев завърши с отрицателен баланс, при 24 на 27, но 32-годишният хасковлия се отчете с 14 завършващи удара и цели 50 непредизвикани. Финалистът от Ю Ес Оупън 2020 спаси и 14 от 16-те точки за пробив пред българина. Зверев вече води на Григор с 4-1 в преките сблъсъци, печелейки и втория им мач на клей след Мастърса в Рим през 2016. Димитров не успя да прескочи осминафиналната фаза на Ролан Гарос за втори път, след като през 2020 отстъпи на Стефанос Циципас.

В спор за място на трети пореден полуфинал германецът, който достигна четвъртфиналите във френската столица за пети път в кариерата си и пети в последните шест години (загуба в четвърти кръг през 2020), ще играе с изненадата на турнира Томас Мартин Ечевери. 49-ият в света аржентинец се справи с Йошихито Нишиока след 7-6 (8), 6-0, 6-1 за малко над два часа игра. /БГНЕС