Звезда от ABBA призова музикантите да рискуват в областта на интелектуалната собственост

Организацията на обединените нации и авторът на песни на ABBA Бьорн Улваеус стартираха нова онлайн платформа, която да помогне на музикантите да разберат правата си върху интелектуалната собственост, докато изкуственият интелект заплашва да разруши индустрията.

CLIP -- Creators Learn Intellectual Property -- е безплатна за използване и има за цел да покаже на творците как да се уверят, че получават дължимото признание за работата си, особено при все по-честото потребление на съдържание онлайн.

Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) към ООН се обедини с Улваеус, който е съавтор на множество мегахитове с шведската поп група АББА и съосновател на Фондацията за осведоменост за музикалните права.

Улваеус заяви, че CLIP е "крайно необходима", тъй като изкуственият интелект рискува да наводни пазара с милиарди песни, генерирани от изкуствен интелект въз основа на вече съществуващи произведения на други хора.

"Музикалната индустрия днес е толкова сложна и става все по-сложна. И за да можеш да маневрираш като нов автор на песни, трябва да знаеш какво правиш", каза той пред АФП.

"Имате нужда от някакъв вид обучение за правата, които имате, и за необходимите неща, които трябва да направите, когато става въпрос за регистриране на тази песен."

Улваеус заяви, че CLIP ще помогне на творците да разберат сложността на творческите индустрии и да увеличат максимално стойността на своето съдържание.

78-годишният изпълнител заяви на пресконференция в централата на СОИС в Женева, че тези знания са от съществено значение за поддържане на музикалната кариера.

"Писането на песни изисква много работа и време - и ако не можете да си позволите това време, не можете да станете наистина добър занаятчия, дори и да сте талантливи. Така че трябва да ви се плаща, а за да ви се плаща, трябва да знаете правата си", казва той.

Улваеус заяви, че лесното стрийминг използване е ограничило пиратството, но ако музикантите не регистрират песните си, стрийминг услугите не знаят на кого да платят. /БГНЕС