Звезда от „Бързи и яростни 9” се извинява, че нарекъл Тайван „държава”

Звездата от "Бързи и яростни 9" Джон Сина се извини на китайските фенове, след като нарече Тайван "държава" и предизвика възмущение на най-големия филмов пазар в света, предаде АФП.

Пекин вижда демократичния, самоуправляващ се Тайван като част от неговата територия, която трябва да бъде превзета един ден, със сила, ако е необходимо, ии реагира гневно при всякакви дипломатически опити за признаване на острова като независима държава. Сина, известен американски кечист, превърнал се в актьор, излезе от дипломатическата догма по време на пътуване до Тайван в началото на май, за да популяризира франчайзинга от екшън филми за бързи коли, правейки коментара на "държавата" по време на среща с фенове. Във вторник, когато възмущението превзе социалните мрежи на Китай, той пусна извинение на платформата Weibo на мандарин.

„Направих много, много интервюта за Fast & Furious 9 и допуснах грешка по време на едно интервю“, каза Сина във видеото, без да повтаря спорния термин.

"Трябва да кажа, което е много важно, че обичам и уважавам Китай и китайския народ. Много, много съжалявам за грешката си. Извинявам се."

Видеото беше гледано 2,4 милиона пъти в строго контролирания сайт в социалните мрежи.

„Бързи и яростни 9” разбиха боксофиса по време на излизането му на 21 май в Китай миналия уикенд, спечелвайки 148 милиона долара, според вестник „Глобал Таймс”.

Но потребителите на социални мрежи изглеждаха само частично успокоени.

„Моля, кажете„ Тайван е част от Китай “на китайски, или ние няма да го приемем“, каза един от ползвателите на Weibo, докато друг се оплака от очевидната липса на знания на американеца, че „Тайван е неразделна част от Китай“.

Огромният потребителски пазар в Китай през последните години беше оръжие срещу критиците на Пекин. Субекти, включително НБА и световните модни гиганти, са изправени пред бойкот и атаки в социалните мрежи, когато се изказват по отношение на нарушения на правата на човека или политически въпроси в Китай./БГНЕС