Звезди даряват милиони за пожарите в Австралия

Куп звезди и спортни шампиони не жалят парите си, за да подпомогнат усилията срещу австралийските пожари и призовават феновете си да направят същото.

26 души са загинали от началото на бедствието през септември, повече от 2 000 домове са унищожени, а около 8 милиона хектара (80 000 квадратни километра) площ са изгорели - приблизително размера на Ирландия или Южна Каролина.

Дарители от „А“ отбора

Австралийският актьор на Марвел Крис Хемсуърт заяви, че ще дари 1 милион австралийски долара, певиците Кайли и Дани Миноуг отделят 500 000 щатски долара за пожарите, в даренията се включват и Никол Кидман и съпруга й Кийт Ърбан.

Австралийците Ръсел Кроу - който използва победата си на „Златен глобус“, за да се чуе за трагедията - и Ребел Уилсън, обещаха дарения, като певецът Дами Им също дари.

Американските звезди Кайли Дженър, певците Пинк, Лизо и Шон Мендес, водещата на токшоу Елън Дедженерис и актрисата Патриша Аркет обещаха да допринесат за усилията със средства. Екологичната организация на Леонардо Ди Каприо „Earth Alliance“ също заяви, че дарява 3 милиона долара.

Елтън Джон обяви по време на представление във вторник, че ще дари 1 милион долара, а „Металика“ съобщиха, че ще дадрят 500 000 долара на пожарната служба на окръга.

Знаменитости като Марго Роби, Наоми Уотс, Хю Джакман и Селена Гомес също обявиха, че са дарили, но отказаха да съобщят колко.

Серина играе благотворително

Спортисти като пилотът от Формула 1 Люис Хамилтън, тенисистите Ашли Барти, Мария Шарапова и Новак Джокович, както и крикет играчите Крис Лин и Глен Максуел, предложиха да дарят печалбите си.

В сряда организаторите на „Аустрелиан опън“ заявиха, че Роджър Федерер, Серина Уилямс и Рафаел Надал ще изиграят благотворителен мач преди турнира.

1 милион долара за износена шапка

Много известни личности ще продават свои дрехи на търг: Уилямс дарява подписана рокля, докато британската актриса и писателка Фийби Уолър-Бридж обяви, че костюмът й от „Златнте глобуси“ ще бъде продаден на търг, а Шейн Уорн продаде размъкнатата си зелена шапка на анонимен кандидат за 1 милион долара. /БГНЕС и АФП