Звезди, пробили заради перхидрола

Рийз Уидърспун, Никол Кидман, Марго Роби – това са все актриси, които станаха известни най-вече след като се сдобиха с платинения цвят на косата си.

Тези фатални красавици всъщност са с доста по-тъмен естествен цвят на косите. 31 май е Световният ден на блондинките и БГНЕС прави кратко представяне на по-ярките звезди, чието решение да се изрусят ги изстрелва към върха на славата.

Рийз Уидърспун

Преди филма "Професия блондинка” (2001) Рийз Уидърспун се снима във филми в продължение на около десет години. Но само образът на зашеметяващата Ел Уудс, която обожава красивите обувки и розовия цвят, я превърна в международна знаменитост.

Актрисата толкова добре се е вживяла в ролята на момиче, което разчупва стереотипа за блондинките, че е решила да не променя имиджа си и в бъдеще. По природа тя има кестенява коса, но звездата предпочита да се шегува и да казва, че не си спомня живота си като брюнетка. Актрисата е сменяла русата си коса само веднъж: за снимките на филма "Cross the Line", която ѝ донесе "Оскар".

Катрин Деньов

Иконата на френското кино Катрин Деньов е била брюнетка на младини. Дебютира в киното на четиринадесетгодишна възраст, но славата и признанието все още са далеч. Фаталният образ на платинена блондинка Деньов получава, подобно на Бриджит Бардо, от режисьора Роже Вадим. Той препоръчва на Катрин да се изруси и да вземе фамилията на майка си. След грандиозния успех на "Чадърите от Шербург" през 1964 г. актрисата е световно призната и от публиката, и от професионалистите.

Марго Роби

Една от първите красавици на съвременен Холивуд, Марго Роби, която изгря в световното кино като сексапилната блондинка от "Вълкът от Уолстрийт", всъщност е тъмнокоса. И австралийката не вижда смисъл да го крие. Папараците упорито преследват филмовата дива, опитвайки се да снимат тъмните корени на косите й. Фризьорът на Роби изсветлява косата на звездата дотолкова, че порасналите кичури изглеждат органично - точно толкова естествено, колкото стилистът оцветява друга емблематична блондинка - Дженифър Анистън.

През 2014 г. Марго Роби се появи на наградите "Оскар" с шоколадова коса, което окончателно убеди всички, че не е естествена блондинка.

Скарлет Йохансон

Скарлет Йохансон е друга актриса, на която русата коса е донесла слава. Образът, създаден от Уди Алън за трилъра "Мач пойнт", не само я прави известна, но и я превръща в секссимвол на цяло едно поколение. Ролята в друг филм на режисьора - "Вики, Кристина, Барселона" - окончателно затвърждава ролята ѝ на фатална блондинка. По-късно Йохансон многократно боядисва косата си по-тъмна, но за мнозина тя остава съблазнителна русокоска.

Никол Кидман

Платинената коса направи известна и Никол Кидман. Преместила се в Холивуд от Австралия, червенокосата и къдрава красавица с лунички започва кариерата си с второстепенни роли. Но щом се превъплъщава в образа на блондинка, тя получава изгодни договори и предложения.

В култовия филм на Кубрик "Широко затворени очи", където Кидман играе със съпруга си Том Круз, тя все още е огнено червена. А след развода си променя имиджа си на „руса фурия” и играе роли, които я правят истински известна: "Догвил", "Принцесата на Монако", "Студена планина", "Мулен Руж"./БГНЕС