Анализирайки 45 сладководни риби от езеро в градски и промишлен район в Източна Канада, изследователите от Университета в Торонто и Министерството на околната среда на Онтарио установяват, че те съдържат средно 138 микропластмаси на индивид, което е 17 пъти повече от изчисленото в предишни проучвания. Всяко рибно филе съдържа средно 56 частици микропластмаса, се казва в изследването, публикувано в списание Environmental Health Perspectives.
"Бях изненадана, дори малко обезкуражена", каза водещият изследовател Мадлен Милн, която се е стремяла да "подчертае факта, че микропластмасата може да проникне във филетата" - частта от рибата, която се консумира най-много.
Тези замърсители, някои от които са открити чак в Антарктида, са резултат от физическото и химическото разграждане на предмети, чието разграждане отнема стотици години.
Най-често невидими с просто око, тези частици са съставени от полимери и други токсични съединения с размери от 5 мм до хилядна част от милиметъра.
Тяхното въздействие, особено върху здравето на хората, които ги консумират, се изучава едва от началото на 2000 г., но според неотдавнашен доклад на Световната здравна организация за тях се знае малко и са необходими допълнителни изследвания.
"Наблюдавахме също така много гумени частици, които вероятно произхождат от износването на гумите с течение на времето", добави Мадлен Милн.
"Важно е хората да са наясно със степента на замърсяване на различните храни, които консумират", каза изследователката. Тя подчерта необходимостта от мащабни географски анализи, особено в близост до източниците на микропластмаса.
Редица проучвания показват, че тези частици могат да имат различни вредни ефекти върху рибите, включително отрицателно въздействие върху растежа, възпроизводството и степента на оцеляване. | БГНЕС