Експерт препоръчва 3 вида храни, които ще ни помогнат да живеем по-дълго

Това включва консумирането на „пълноценни, богати на хранителни вещества и фибри храни“, като растения, бобови растения и здравословни мазнини, като същевременно се свежда до минимум приемът на захар и преработени храни.

Експерт по дълголетие призова хората да консумират „поне“ три вида храни дневно, за да живеят по-дълго. Съветите се основават на хранителния режим на хората, живеещи в Сините зони - райони по света с по-ниско ниво на хронични заболявания и по-голяма продължителност на живота, съобщи Mirror. 

Петте оригинални сини зони, определени от изследователите, са Окинава в Япония, Сардиния в Италия, полуостров Никоя в Коста Рика, Икария в Гърция и Лома Линда в Калифорния. Макар че диетите във всяка зона се различават, има някои сходства, които според експертите допринасят за дълголетието на населението. Това включва консумирането на „пълноценни, богати на хранителни вещества и фибри храни“, като растения, бобови растения и здравословни мазнини, като същевременно се свежда до минимум приемът на захар и преработени храни.

В откъс от книгата с рецепти „Кухнята на сините зони“ на Дан Бютнер, споделен на сайта BlueZones.com, той обяснява начина на хранене на дълголетниците.

„Никой от столетниците от Сините зони, които съм срещал, не се е опитвал да доживее до 100 години“, казва той. „Никой не е казал на 50-годишна възраст: „Знаеш ли какво, ще се подложа на тази диета за дълголетие и ще живея още 50 години! Те не броят калории, не приемат витамини, не претеглят протеинови грамове и дори не четат етикети. Те не ограничават приема на храна - всъщност всички празнуват с храна“.

Сред тези насоки е и списък с 10 „супер сини храни“. Дан препоръча да се консумират „поне“ три от тях дневно, за да сте сигурни, че приемате много пълноценна храна:

Боб - всички видове: черен боб, боб пинто, боб гарбанзо, грах с черни очи, леща

Зелени зеленчуци - спанак, кейл, манголд, върхове на цвекло, върхове на копър

Сладки картофи

Ядки - всички видове: бадеми, фъстъци, орехи, слънчогледови семки, бразилски орехи, кашу

Зехтин - зеленият, екстра върджин обикновено е най-добрият (имайте предвид, че зехтинът се разгражда бързо, затова купувайте не повече от месечен запас наведнъж)

Овес - най-добър е ирландският овес, който се вари бавно или е нарязан на парчета

Ечемик - в супи, като топла зърнена закуска или смлян за хляб

Плодове - всички видове

Зелени или билкови чайове

Куркума - като подправка или чай.

„Получените тук резултати представляват дългосрочно, статистическо и научно обосновано проучване. Нуждаехме се от информация, която да не е просто анекдотична или базирана на интервюта, посещения в кухнята или споделени ястия с отделни столетници“, каза Бютнер. | БГНЕС  

 

Последвайте ни и в google news бутон