Над 2000 гости участваха във фестивала на самардалата в гурковското село Конаре. След ритуалното бране в двора на църквата „Света Троица“ дефиле със стотици деца и възрастни потегли с песни и музика до площада, където бяха разположени демонстрационните работилници, както и занаятчии и фермери, търговци и хора на изкуството. Фолклорни ансамбли създадоха празнично настроение и показаха обичаи от региона.
„Самардалата е не просто шарена сол, тя е нашето богатство, традицията на нашите вкусове. Благодаря на конарци, че пазят и предават традициите на идните поколения. С признателност към всички, които се включиха към благородната кауза – да подпомогнем ремонта на камбанарията на църквата - духовният дом, събирал поколения местни жители за радост, вяра и утеха“, каза кметът на общината Кънчо Папазов в приветственото си слово. За историята на църквата разказаха в своя брошура учениците от Клуба за развитие на туризма към СУ „Христо Смирненски“, които бяха донесли за гостите на фестивала информационни материали за община Гурково. Учениците презентираха своите готварски умения на специален щанд, съобщиха от общината.
В селото се пазят рецепти, легенди и песни за самардалата, за вековните тайни на ароматната подправка, разказаха от пенсионерския клуб: самардалата се бере, когато растението е високо около 40 сантиметра, целият аромат е вътре в листата, които се нарязват и заедно със сол се чукат, после сместа се суши. Самардалата вирее на много места, но климатът в Конаре е най-подходящ за популярната подправка, която не само българите не могат на своите трапези, но и приятелите им зад граница, уверяват от селото.
С тази подправка приготви традиционно ястие от региона „Булгур с пиле и самардала по конарски“ популярният готвач Иван Звездев, който показаха всички етапи на готвенето. Рецептата бе изписана в специален свитък, подарък за всеки гост. „Това е истинският вкус на България – местен, неподправен и запомнящ се. Този празник е живо доказателство как традицията, местната идентичност и гостоприемството могат да се превърнат в истински туристически магнит“, пише министърът на туризма Мирослав Боршош в поздравителен адрес до организатори и участници.
Фестивалът на самардалата е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата. 11-ото издание се провежда под патронажа на министъра на културата Мариан Бачев. | БГНЕС