Споделените хранения с други хора са свързани с по-добро благосъстояние

Изследователите установяват, че споделените хранения като показател за самооценка на благосъстоянието са наравно с доходите и трудовия статус.

Хората, които споделят повече хранения с други хора, са по-склонни да отчитат по-високи нива на удовлетвореност от живота и благосъстояние.

Това показва изследване, ръководено от преподавател от Калифорнийския университет за Световния доклад за щастието.

В трета глава на доклада, озаглавена „Споделяне на хранения с други хора“, изследователите от UCL, Оксфордския университет, Харвардския университет и Gallup установяват, че споделените хранения като показател за самооценка на благосъстоянието са наравно с доходите и трудовия статус. Констатациите са валидни за всички възрасти, полове, държави, култури и региони.

Като цяло изследователите установяват, че страните, в които хората споделят хранения по-често, обикновено отчитат по-високи нива на удовлетвореност от живота. В сравнение с хората, които се хранят сами, тези, които винаги споделят обяд и вечеря, отчитат средно една допълнителна точка в оценката на живота си по скалата от 0 (най-лош възможен живот) до 10 (най-добър възможен живот). Според изследователите това е голяма разлика. 

За сравнение, ако жителите на Великобритания отчитат една допълнителна точка в оценката на живота си, то кралството би било втората най-щастлива страна в света. В момента това е Дания, след Финландия. Тази закономерност е валидна и при разглеждане на хората в рамките на една и съща държава и дори след отчитане на възрастта, доходите или условията на живот.

Изследователите твърдят, че това колко често някой споделя храненията си е също толкова силен показател за нивата на удовлетвореност от живота и положителните емоции, колкото и групата на доходите му, и може да разкрие повече за благосъстоянието му, отколкото информацията дали е безработен.

„За първи път се събират и анализират данни за споделените хранения в световен мащаб. Вече знаехме колко важни са социалните връзки за благосъстоянието, но бяхме изненадани от силата на връзката между споделянето на храна и положителните оценки и емоции в живота“, заяви съавторът на главата д-р Алберто Прати (UCL Arts & Humanities).

Екипът използва данни от световното проучване на Gallup, в което над 150 000 респонденти са запитани за тяхното благосъстояние и честотата на споделяне на хранения с познати през последната седмица. Данните са събрани от 142 държави през 2022 и 2023 г.

Страните от Латинска Америка и Карибския басейн съобщават за най-голям брой споделени хранения в рамките на седмица. Те споделят почти две трети от обядите и вечерите (9 хранения). На второ място са Западна Европа, Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия, които споделят средно малко над 8 хранения седмично. За разлика от тях страните от Южна Азия съобщават, че споделят по-малко от 4 обяда и вечери за една седмица, докато в Източна Азия споделят почти 6 хранения за една седмица. Хората в Обединеното кралство са споделяли средно 7,5 хранения за обяд и вечеря на седмица. Средният им брой е бил 4,2 вечери и 3,3 обяда.

Авторите използват САЩ като пример за изследване на скорошната еволюция на споделените хранения. За тази цел те използват данни от американското проучване на използването на времето и анализират тенденциите в споделянето на хранене и самостоятелното хранене в САЩ от 2003 до 2023 г. 

Понастоящем хората в САЩ са по-склонни да се хранят сами, отколкото преди 20 години. Според изследователите това се дължи на факта, че младите хора са по-склонни да споделят по-малко хранения с приятелите и семейството си.

Авторите предполагат, че това може да е свързано с дълготрайни тенденции, свързани с промените в социалната структура с течение на времето и общия спад на социалния капитал – сплотеността на общността и връзките с другите, които формират функциониращо общество – в САЩ.

Изследователите отбелязват по-специално нарастването на броя на американците, които се хранят сами.  26 % от възрастните американци съобщават, че са се хранили сами през предходния ден, което е увеличение с над 50% от 2003 г. насам. Възрастните над 65 години са по-склонни да се хранят сами, въпреки че от 2018 г. насам процентът на хранещите се сами лица под 35 години се е увеличил с по-рязък темп. Изследователите предполагат, че неотдавнашното ускоряване, от началото на 2020 г. нататък, може да се дължи на принудителните промени в социалното поведение след пандемията.

„Смятаме, че тези констатации имат полезни политически последици и подчертават броя на споделените хранения като обещаващ, но недостатъчно проучен сравнителен индекс за социални изследвания“, каза д-р Прати.

Световният доклад за щастието се публикува от Центъра за изследване на благосъстоянието към Оксфордския университет в партньорство с Gallup, Мрежата на ООН за решения за устойчиво развитие и независима редакционна колегия. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон