Делегация на Хамас ще пристигне в Кайро за мирни преговори

Терористичната групировка Хамас заяви, че нейна делегация ще замине за Кайро на 4 май, за да възобнови преговорите за прекратяване на огъня във войната в Газа с "позитивен дух", предаде АФП.

"Делегацията на "Хамас" ще замине за Кайро на 4 май, за да продължи преговорите", се казва в изявление на групировката, публикувано на нейния уебсайт.

"Подчертаваме положителния дух, с който ръководството на Хамас се отнесе към предложението за прекратяване на огъня, което получи наскоро, и ние отиваме в Кайро в същия дух, за да постигнем споразумение. Ние от Хамас и палестинските съпротивителни сили сме решени да постигнем споразумение, което да изпълни исканията на нашия народ за пълно прекратяване на агресията, изтегляне на окупационните сили, завръщане на разселените лица, помощ и възстановяване, както и сериозна сделка за размяна", се казва в изявлението.

Високопоставен служител на Хамас заяви, че един от лидерите на групировката, Халил ал-Хайя, ще ръководи делегацията.

Посредниците САЩ, Египет и Катар очакват отговора на Хамас на израелското предложение за спиране на сраженията за 40 дни и размяна на заложници за палестински затворници, което ръководителят на Хамас Исмаил Хания по-рано заяви, че групировката разглежда в "положителен дух"./БГНЕС