Франция разследва петролния гигант TotalEnergies

Френските прокурори заявиха, че разследват петролния гигант TotalEnergies за възможно непредумишлено убийство във връзка с джихадистка атака през 2021 година в Мозамбик.

Разследването се провежда след жалба, подадена от семействата на жертвите и оцелелите от атентата, обвиняващи френската енергийна компания, която разработваше голям проект за втечнен газ в региона, че не е успяла да защити своите подизпълнители, казаха от прокуратурата пред AФП.

Оцелелите и семействата казват, че TotalEnergies също не е успяла да осигури гориво, така че хеликоптерите да могат да евакуират цивилни, след като бойци, свързани с „Ислямска държава“, убиха десетки хора в пристанищния град Палма в Мозамбик на 24 март 2021 година. Цялото нападение в провинция Кабо Делгадо продължи няколко дни и взе няколкостотин жертви. Някои от жертвите бяха обезглавени, а хиляди напуснаха домовете си.

Говорител на компанията повтори предишно изявление, в което се казва, че тя „твърдо отхвърля обвиненията“. Той каза, че нейните екипи от Мозамбик са предоставили спешна помощ и са направили възможна евакуацията на 2500 души от централата, включително цивилни, персонал, изпълнители и подизпълнители. /БГНЕС, АФП