Г-7 ще ограничи въздействието на бързата мода върху околната среда

„Г-7 ще се ангажира да се справи с тежките въздействия на модния и текстилния сектор върху околната среда и климата“.

Това заяви в понеделник френският министър на екологичния преход Кристоф Бечу, предаде АФП.

Екологичните министри на най-големите 7 икономики в света се събраха в Торино за двудневни преговори относно проблема с бързата мода.

Министрите се надяват да обуздаят неконтролируемото развитие на текстилната индустрия, която е отговорна за много пластмасови замърсявания и емисии на парникови газове.

"Емисиите на текстила вече са по-важни от всички емисии на Африка", каза Бечу.

Емисиите са двигател на глобалното затопляне и трябва да бъдат намалени почти наполовина през това десетилетие, ако страните имат шанс да спазят Парижкото споразумение от 2015 г. за ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса по Целзий.

Декларацията от Торино е първият път, в който Г-7 говори твърдо за текстилните емисии, според Бечу, който каза, че тя подчертава, "че модата трябва да стане по-кръгова, трябва да има повече рециклиране".

Общите годишни емисии на парникови газове от производството на текстил са по-големи от тези, отделяни от всички международни полети и морски кораби, взети заедно, заяви през декември консултантската фирма McKinsey.

Природозащитниците отдавна призовават сектора да забави или да прекрати разточителната тенденция за масово производство на евтини дрехи, които бързо се изхвърлят.

Бързата мода изразходва огромни количества вода, произвежда опасни химикали и задръства сметищата в бедните страни с текстилни отпадъци, като в същото време генерира парникови газове при производството, транспорта и изхвърлянето.

Миналия месец Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) предупреди, че Европа трябва да ускори усилията си за трансформиране на икономиката си в кръгова, фокусирана върху повторната употреба или повторното използване на материалите, ако иска да постигне целите за климата.

Неотдавнашно проучване на ЕАОС показа, че от 4 до 9% от текстилните изделия, пуснати на европейския пазар, в крайна сметка се унищожават, без да бъдат използвани.

Ангажиментът на Г-7 последва гласуването във френския парламент през март в подкрепа на поредица от мерки, които правят евтината бърза мода, особено от китайските масови производители, по-малко привлекателна за купувачите./БГНЕС