Шансът за развитие на някои от най-смъртоносните тумори е до пет пъти по-висок при жени, наскоро диагностицирани със заболяването, пише "Гардиън".
Хората, които развиват диабет тип 2, са изправени пред повишен риск от някои от най-смъртоносните ракови заболявания, включително тумори на черния дроб и панкреаса, с най-голямо увеличение при жените, сочат изследвания.
Анализът на здравните досиета на 95 000 души установи, че рискът от рак на панкреаса е почти два пъти по-висок, а шансът за развитие на рак на черния дроб почти пет пъти по-висок при жени, наскоро диагностицирани с диабет тип 2.
Шансовете за развитие на ракови заболявания се увеличават и при мъжете, като диабет тип 2 е свързан със 74% увеличение на рака на панкреаса и почти учетворяване на риска от рак на черния дроб през петте години след поставяне на диагнозата.
По-малък ефект се наблюдава при рак на червата, като рискът от заболяването е с 34% по-висок при жените и 27% по-висок при мъжете, наскоро диагностицирани с диабет тип 2 в сравнение с хората без скорошна диагноза диабет.
„Диабетът и затлъстяването са свързани с подобни видове рак“, каза Оуен Типинг, студент по медицина, който работи по проучването с Андрю Ренехан, професор по ракови изследвания и хирургия в университета в Манчестър. „Нашето изследване открива ефекта на диабета върху рака след корекция за затлъстяването.“
Предишни проучвания свързват затлъстяването с 13 вида рак, много от които също са по-чести при хора с диабет тип 2. Но изследователите се борят да разберат дали самият диабет повишава риска от някои или всички видове рак.
За последното проучване групата от Манчестър се обърна към UK Biobank, която съхранява медицински данни и данни за начина на живот на половин милион души. Те изследват досиетата на 23 750 души, новодиагностицирани с диабет тип 2 и ги сравняват с повече от 70 000 съвпадащи контроли без диабет.
Съществува тенденция на скок в диагностициране на ракови заболявания малко след като се установи, че хората имат диабет, просто защото пациентите преминават през повече медицински изследвания. Изследователите обясняват този скок на рака поради по-доброто откриване чрез игнориране на случаите, докладвани в рамките на една година след диагностициране на диабет.
Според проучването, след пет години рискът от рак, свързан със затлъстяването, е бил с 48% по-висок за мъжете, наскоро диагностицирани с диабет тип 2, отколкото за тези без това състояние. При жените рискът е с 24% по-висок в сравнение с тези със скорошна диагноза диабет.
Не всички ракови заболявания, свързани със затлъстяването, обаче се увеличават вследствие диабет. Жените с диабет не са по-склонни да развият рак на ендометриума или рак на гърдата след менопауза, отколкото тези без, според проучването, което ще бъде представено на Европейския конгрес по затлъстяването в Малага, Испания, през май.
Като цяло, сред населението, рисковете от развитие на рак на черния дроб и панкреаса са по-високи при мъжете, отколкото при жените. В Обединеното кралство един от 76 мъже и една от 130 жени ще развият рак на черния дроб, докато един от 55 мъже и една от 59 жени ще получат рак на панкреаса.
Типинг казва, че е твърде рано да се знае дали хората с диабет ще се възползват от скрининга за рак, но добавя: „Знаем, че при рак на панкреаса е важно да се открие рано.“
Не е ясно как диабетът може да предизвика рак, но учените подозират високите нива на инсулин, високата кръвна захар и хроничното възпаление. Различията между половете по отношение на заболяването може да се дължат на нивата на хормоните, колко чувствително е тялото към ефектите на инсулина или вариациите в телесните мазнини.
София Лоулес от Cancer Research UK заявява: "Това проучване помага да се подобри разбирането ни за връзката между диабета и рака. Въпреки че остават много въпроси за това как и защо диабетът може да причини рак, изследвания като това са жизненоважни, за да ни помогнат по-добре да предотвратяваме, откриваме и диагностицираме заболяването.
"Наднорменото тегло и затлъстяването причиняват най-малко 13 различни вида рак. Светът около нас не винаги ни улеснява, но поддържането на здравословно тегло и храненето на здравословна, балансирана диета е един от начините за намаляване на риска от рак. Има и други стъпки, които хората могат да предприемат, като например да не пушат и да намалят алкохола." I БГНЕС