Екстремните горещини унищожават реколтата от миди в Гърция

За втори път в рамките на три години рекордните температури на морето се отразяват на реколтата от миди в Северна Гърция.

Земеделските стопани казват, че уловът през 2024 г. е намалял с цели 90%. Очаква се следващата година да бъде още по-неблагоприятна.

„Унищожението, което претърпяхме, беше 100%“, каза 35-годишният Анастасиос Закалкас на борда на рибарската си лодка. „Не знаем как ще се издържаме през новата година. Основната ни и единствена работа е да се занимаваме с миди“, обясни той пред Ройтерс.

Подобно на други средиземноморски държави, Гърция е особено чувствителна към изменението на климата, което тази година доведе до екстремна суша и горски пожари. Засегнати са редица култури, включително кестени, ябълки и череши. Според учените екстремните метеорологични условия, свързани с глобалното затопляне, могат да бъдат лоши новини и за сектора на аквакултурите.

През юли Гърция беше засегната от поредица от горещини, като в продължение на дни температурата на морето в Термайския залив, който е основният район за производство на миди, надвишаваше 30°C - твърде висока температура, за да оцелеят.

За последен път Гърция е била свидетел на масово измиране на миди през 2021 г., но учените прогнозират, че това няма да се повтори през следващите 10 години. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон