Полша: Беларус и Русия организират нов приток на мигранти

Полското правителство обвини Беларус и Русия, че организират нов миграционен поток към Европейския съюз през полската граница с цел дестабилизиране на региона.


"Става дума за операция, организирана от руските и беларуските тайни служби, която става все по-интензивна", заяви пред репортери полският заместник-министър на вътрешните работи Мачей Вазик.

Томаш Прага, началник на полската гранична охрана, добави, че беларуските служби са се превърнали в "престъпна група, която ръководи нелегалната миграция".

"Разбира се, те извличат огромни печалби от това", каза той пред репортери, предаде АФП.

По време на предишната гранична криза, започнала през лятото на 2021 г., десетки хиляди мигранти и бежанци - предимно от Близкия изток - преминаха или се опитаха да преминат в Полша от съседна Беларус.

По това време Западът обвини беларуския режим, че е организирал притока заедно със своя съюзник Русия в "хибридна" атака, вид война, използваща невоенни тактики - обвинение, което Минск отхвърли.

Полша реагира тогава, като създаде зона за забрана на достъпа до границата, която продължи девет месеца и забрани достъпа до района на лица, които не пребивават там, включително мигранти, хуманитарни работници и медии.

Освен това в разгара на кризата Полша изпрати хиляди войници и полицаи, за да подсилят патрулите на граничната охрана, построи стоманена стена по границата и одобри закон, който позволява мигрантите да бъдат принуждавани да се връщат обратно в Беларус.

Васик заяви, че ситуацията "днес не е толкова хаотична, колкото беше преди две години".

По данни на Прага досега през тази година 19 000 мигранти са се опитали да влязат в Полша от Беларус, докато през цялата 2022 г. те са били 16 000.

Само през миналия месец повече от 4000 мигранти са се опитали да преминат границата.

В отговор на това граничната охрана призова Министерството на отбраната да изпрати 1000 допълнителни военнослужещи на границата. /БГНЕС