10 000 души се събраха на протест в Грузия

Около 10 000 души излязоха по улиците на грузинската столица Тбилиси, за да протестират срещу спорен законопроект за "чуждестранно влияние", който според критиците е огледален образ на репресивното руско законодателство, използвано за заглушаване на инакомислието.


Управляващата партия "Грузинска мечта" внесе отново законопроекта в парламента по-рано този месец, година след като беше принудена да се откаже от подобна мярка след масови протести.

Грузия от години се стреми да задълбочи отношенията си със Запада, но настоящата управляваща партия е обвинявана, че се опитва да насочи планинската кавказка държава към по-тесни връзки с Русия.

Със скандирания "Не на руския закон!" и размахване на грузински знамена и знамена на Европейския съюз протестиращите се събраха пред сградата на парламента, докато комисията по правни въпроси на законодателния орган провеждаше първото си изслушване по предложения закон.

"Масова мирна демонстрация на гражданското общество в Тбилиси срещу "руския закон"," написа Саломе Зурабишвили, твърдо прозападно настроената президентка на Грузия, която е в конфликт с управляващата партия.

Полиция за борба с безредиците "с водни и газови оръдия, готова да премине към действие срещу цивилни граждани, защитаващи европейското си бъдеще. Арестите продължават. Грузия няма да се предаде на ресоветизацията!!!", заяви тя.

Полицията е задържала най-малко четирима демонстранти по време на мирния митинг, свидетел е журналист на АФП.

По-рано по време на изслушването в комисията избухнаха сблъсъци, при които депутат от опозицията удари в главата депутат от управляващата партия, съвносител на законопроекта.

Проектозаконът предизвика възмущение в Грузия, като мнозина твърдят, че той подкопава дългогодишния стремеж на Грузия за членство в ЕС.

"Ние отхвърляме този закон, който е антиевропейски, той е copy-paste от драконовския закон на Русия", заяви една от демонстрантките, студентката Мака Квирикадзе.

"Грузия няма да бъде приета в ЕС с такива антидемократични закони, затова няма да позволим да го приемат", заяви друг протестиращ, зъболекарят Гиорги Лашки.

"Грузия принадлежи в Европа, тя никога повече няма да бъде заден двор на Русия". /БГНЕС

Тагове: