Турция ще подкрепи кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Турция ще подкрепи министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте за следващ генерален секретар на военния алианс, предаде Ройтерс, позовавайки се на свои източници от НАТО.

Рюте посети турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 27 април, за да потърси подкрепата му.

Турция е една от четирите държави от НАТО, които все още не са подкрепили Рюте публично. Той се нуждае от единодушната подкрепа на всички 32 държави от НАТО, за да спечели поста.

Рюте се конкурира с румънския президент Клаус Йоханис. Очакваше се последният да се откаже от надпреварата, ако Турция подкрепи нидерландеца за поста, въпреки че предпочитанията му са новият генерален секретар да бъде представител на страна от Централна или Източна Европа.

Освен Румъния, Рюте все още не е спечелил Унгария и Словакия. Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че няма да подкрепи кандидатурата.

Турската армия е втората по големина в НАТО. По-голяма е само тази на Съединените щати, които вече дадоха знак за подкрепата си за Рюте. Решението трябва да бъде официализирано до срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли. /БГНЕС