10% от най-богатите американци са отговорни за 40% от замърсяването на планетата

Най-богатите хора в Америка са и едни от най-големите замърсители в света - не само заради огромните си домове и частни самолети, но и заради изкопаемите горива, произвеждани от компаниите, в които те инвестират парите си.


Ново проучване, публикувано в четвъртък в списание PLOS Climate, показва, че най-богатите 10% от американците са отговорни за почти половината от замърсяването на планетата. Авторите му призовават правителствата да се откажат от "регресивните" данъци върху въглеродния интензитет на това, което хората купуват, и вместо това да се съсредоточат върху облагането на инвестициите, които замърсяват климата.

"Глобалното затопляне може да бъде огромно, непреодолимо. Знаете, че по някакъв начин допринасяте за него, но това не е ясно или количествено измеримо", казва Джаред Стар, учен по устойчиво развитие в Масачузетския университет в Амхърст и автор на доклада.

Това проучване помага да се изгради по-ясна представа за индивидуалната отговорност, като се отиде отвъд това, което хората консумират, каза той пред Си Ен Ен.

За тази цел изследователите анализират огромни масиви от данни, обхващащи 30 години, за да свържат финансовите трансакции със замърсяването с въглероден диоксид. Те разглеждат замърсяването на планетата, причинено от директните операции на компаниите, както и замърсяването, свързано с въздействието на компаниите върху климата по-надолу по веригата на доставки - например основната част от емисиите на петролните компании идва, когато клиентите им изгарят добития от тях петрол. По този начин се получава въглероден отпечатък за всеки долар икономическа дейност в САЩ, който изследователите свързват с домакинствата, като използват данни от проучвания на населението, показващи отраслите, в които работят хората, и техните доходи от заплати и инвестиции.

Те установяват, че най-богатите 10% в САЩ, т.е. домакинствата, които печелят повече от 178 000 долара, са отговорни за 40% от замърсяването на планетата, причинено от човека. Само доходите на най-големия 1% - домакинствата, които печелят над 550 000 долара - са свързани с 15-17% от това замърсяване.

В доклада се посочват и "свръхизточниците". Те са почти изключително сред най-богатите 0,1% от американците, концентрирани са в отрасли като финансите, застраховането и минното дело и генерират около 3000 тона въглеродно замърсяване годишно. В перспектива се смята, че хората трябва да ограничат своя въглероден отпечатък до около 2,3 тона годишно, за да се справят с изменението на климата.

"Петнадесет дни от доходите на домакинство от 0,1% от населението генерират толкова въглеродно замърсяване, колкото цял живот от доходите на домакинство от долните 10%", каза Стар.

Въздействието върху климата не зависи само от размера на доходите на хората, но и от индустриите, които ги генерират. Според доклада едно домакинство, което печели 980 000 долара от някои отрасли на изкопаемите горива, например, ще се счита за свръхизточник. Авторите на доклада призовават политиците да преосмислят начина, по който използват данъците за справяне с климатичната криза.

Данъците върху въглеродните емисии, които са насочени към това, което хората купуват - храната, която ядем, автомобилите, които караме, дрехите, които купуваме - "наказват непропорционално бедните, като същевременно оказват слабо въздействие върху изключително богатите", казва Стар. Освен това те пропускат част от богатството на богатите хора, което те изразходват за инвестиции, а не за закупуване на вещи.

Вместо това правителствата трябва да се съсредоточат върху данъци, насочени към акционерите и инвестициите, свързани с въглеродни емисии, се казва в доклада. Въпреки че това ще бъде "трудна политическа задача", признава Стар, особено като се има предвид, че най-богатите обикновено имат непропорционална политическа власт.

По света са предлагани много идеи за данъчно облагане на въглеродните емисии, включително извънредни данъци върху компаниите за изкопаеми горива и данъци върху богатството, но малко от тях са политически жизнеспособни.

Кимбърли Никълъс, доцент по наука за устойчивото развитие в университета Лунд в Швеция, която не е участвала в доклада, заяви, че проучването помага да се разкрие колко тясно доходите, особено от инвестиции, са свързани със замърсяването на планетата.

Понякога, когато се говори за начините за справяне с климатичната криза, се говори за контрол на населението, казва Марк Пол, политикономист от университета Рутгерс, който също не е участвал в проучването. Подобни проучвания обаче "осветляват огромната отговорност на богатите за генерирането и поддържането на климатичната криза", каза той пред Си Ен Ен.

Идентифицирането на главните действащи лица, които стоят зад климатичната криза, е от съществено значение за правителствата, за да разработят политики, които да намалят замърсяването на планетата по справедлив начин, добави той.

Разбира се, прекомерното въздействие на богатите върху климата далеч не е проблем само на САЩ. В световен мащаб замърсяването на планетата от милиардерите е милион пъти по-голямо от това на средния човек извън най-богатите 10% в света, според доклад от миналата година на организацията с нестопанска цел Oxfam.

"В момента начинът, по който работи икономиката, е такъв, че тя взема пари и ги превръща в замърсяване на климата, което дестабилизира живота на Земята", казва Никълъс. "И това трябва да се промени из основи." /БГНЕС

Тагове: