Telegram блокира чатботовете на украинските служби

Чатботовете на Агенцията за военно разузнаване на Украйна (ГРУ), Службата за безопасност на Украйна (СБУ) и Министерството на цифровата трансформация, които са били използвани за събиране на информация за руските войски в окупираните територии, са изчезнали от Telegram и не са достъпни от 28 април.

Telegram, най-популярното приложение за изпращане на съобщения в Украйна, изигра ключова роля за поддържането на канали за комуникация с гражданите, живеещи в окупираните от Русия територии.

Чатботът на Telegram на Агенцията за военно разузнаване на Украйна, t.me/gur_official_bot, се използваше за комуникация с живеещите в контролираните от Русия райони и с тези, които желаеха да се включат в борбата срещу руските сили.

Каналът позволяваше на хората да публикуват информация за руските военни позиции, оборудване, противовъздушна отбрана, движение на войските и др.

Чатботовете на СБУ и на Министерството на цифровата трансформация - t.me/stop_russian_war_bot и t.me/evorog_bot - служеха за подобна цел.

Украинският журналист Константин Риженко пръв съобщи за изчезването на чатботовете на 28 април , съобщи "Киев Индипендънт".

Агенцията за военно разузнаване на Украйна потвърди, че нейният бот е бил блокиран.

„Днес ръководството на платформата Telegram необосновано блокира редица официални ботове, които се противопоставиха на военната агресия на Русия срещу Украйна, включително и „Главния разузнавателен бот“, написа агенцията в официалния си канал в Telegram.

Агенцията подчерта, че ситуацията не влияе на сигурността на личните данни на потребителите, но предупреди Русия да не създава фалшиви ботове със сходни имена. Военното разузнаване заяви, че премества бота на други платформи и напомни, че вместо него потребителите все още могат да използват Signal, WhatsApp или електронната поща на Proton.

Павел Дуров, роденият в Русия основател на Telegram, заяви миналата седмица, че потребителите на Telegram в Украйна могат да очакват „определени промени“ по отношение на достъпа до някои канали, които той нарече „общи новинарски/пропагандни канали“.

Предприемачът заяви, че през февруари 2022 г. е предложил да се ограничат „каналите на Telegram в Русия и Украйна, защото се използват за военна пропаганда“, но руските и украинските потребители „категорично са се противопоставили на ограниченията“.

Telegram също така забранява акаунти и ботове, които събират координати за целеви удари или публикуват лична информация с призиви за насилие, отбеляза Дуров.

Началникът на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов заяви през март, че Telegram крие рискове, защото „всеки човек може да създаде канал и да започне да пише каквото си иска в него“, но също така предоставя и определени предимства, а именно при общуването с хора от окупираните региони. /БГНЕС