134-о училище отдаде почит към паметта на жертвите на Холокоста

Столичното 134-о Средно училище "Димчо Дебелянов" – ОRT School отдаде почит към паметта на невинните жертви на Холокоста и отбеляза на 81-ата годишнина от спасяването на българските евреи, предаде репортер на БГНЕС.

Церемонията се състоя пред Стената на българските праведници на света, поставена в училищния двор от Роман Стоянов, потомък на праведник и еврейка.

"В навечерието на 10 март изразяваме почитта си към паметта на загиналите евреи. На тази дата изразяваме своята почит и към хората, превърнали се в спасители", каза директорът на 134-о СУ "Димчо Дебелянов" Весела Палдъмова-Ковачева и призова да не бъдем безразлични към злото и страданието, а да бъдем народ с гражданска съвест и морал.

Палдъмова-Ковачева подчерта, че годините от 1941 до 1944 г. са свързани с преследването на евреите в България. "Време на срам и без чест, които бележат поведението на пронацистки политици, държавни служители и общественици. В тези смутни дни на безнадеждност се появяват светлите имена на хора, които проявяват мъжество, доблест и духовна сила, с което се противопоставят на депортацията на българските евреи в лагерите на смъртта", посочи тя и добави, че това са праведниците на България, праведниците на света.

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че няма идеология, която може да извини, да обясни или да бъде причина за Холокоста. "Има идеология зловеща, наречена "фашизъм", и този днес, който се опитва, независимо дали от страница на вестници, от екрани на телевизии или сайтове, да обяснява, че няма Холокоста, е днешният престъпник", категорична е тя.

Вицепрезидентът посочи, че това е най-срамното петно в историята на Европа. "Ние ще го носим в себе си, защото няма как да изтрием от паметта си смъртта на 6 милиона човека", допълни Йотова.

Вицепрезидентът Илияна Йотова

Не можем да свикнем с насилието, категорична е тя, защото насилието ражда още повече насилие. "Агресията ражда още повече агресия. Разделението ражда още повече разделение", каза още Йотова и призова да възпитаваме децата си никога да не свикват с насилието.

Посланик Йоси Леви Сфари

Вицепрезидентът заяви, че България има нужда от своя музей на спасителите на българките евреи. "Малко знаем за тези хора, за техните фамилии, за техните професии, за онова, което ги е водило в техните решения. Имената на тези хора трябва да знаем, защото ако знаем, ще уважаваме още повече онова, което са направили", каза още Йотова.

Роси МакКий

На събитието присъстваха много граждани, дипломати, включително от посолството на Държавата Израел - посланик Йоси Леви Сфари, представители на общественици и бизнес организации, сред които и Роси МакКий, основател на Телематик Интерактив България АД - първата публична компания от игралния сектор в България. /БГНЕС