15 души се издирват след срутването на ледник в Италия

Най-малко 15 души са обявени за изчезнали след свлачище на ледника Мармолада в Доломитските Алпи в Североизточна Италия, съобщи в неделя Италианската информационна агенция (ANSA), като се позова на спасители, които все още уточняват броя на хората в планината по време на трагедията. Италианската информационна агенция ANSA цитира в неделя водещите спасители в страната, които потвърждават броя на затрупаните по склона хора.

В планината са били паркирани 16 автомобила, като полицията се опитва да установи техните собственици. По-рано беше съобщено за шестима загинали и осем ранени. Италианският министър-председател Марио Драги изрази съболезнованията си на близките на жертвите.

Високите температури от 10 градуса по Целзий на височина около 3000 метра са причинили срутването на огромна част от ледник, който според прогнозите на учените ще изчезне напълно след 10 години. Техниците от алпийския спасителен екип успяха да установят, че откъсналата се ледена маса се е движела със скорост до 300 км/ч. При тези условия изглежда малко вероятно да се намери някой жив, казват спасителите. Освен това операциите по издирване, при които се използват дронове, се усложняват от факта, че рискът от нови лавини остава. /АФП