Пекин: Китай и САЩ трябва да избират между стабилност и конфронтация

„Китай и САЩ са изправени пред избор между стабилност и низходяща спирала“.


Това заяви китайският външен министър Ван Йи по време на срещата си с американския държавен секретар Антъни Блинкен в Пекин, съобщи Си Ен Ен.

"Трябва ли Китай и САЩ да се придържат към правилната посока на движение напред със стабилност или да се върнат към низходяща спирала? Това е основният въпрос пред нашите две страни и поставя на изпитание нашата искреност и способност", каза китайският първи дипломат.

"Трябва ли нашите две страни да ръководят международното сътрудничество в борбата с глобалните проблеми и да постигнат взаимна изгода за всички? Или да се ангажират със съперничество и конфронтация - или дори да изпаднат в конфликт, което би било загуба за всички?", добави той.

На 24 април Джо Байдън подписа законопроект, който може да доведе до забрана на социалната медийна платформа TikTok в цялата страна, ако китайската компания майка ByteDance не я продаде - законодателство, което Пекин вече е осъждал.

В рамките на срещата с китайския си колега, Блинкен изтъкна "споделената отговорност" между двете страни да "се уверят, че сме максимално ясни в областите, в които имаме различия, най-малкото за да избегнем недоразумения, да избегнем погрешни изчисления".

"Надявам се, че ще успеем да постигнем известен напредък по въпросите, по които нашите президенти се съгласиха, че трябва да си сътрудничим, но също така да изясним различията си, намеренията си и да изясним много ясно един на друг къде стоим", каза държавният секретар, визирайки срещата между президентите на Китай и САЩ в Калифорния през ноември 2023 г.

Очаква се Блинкен да повдигне въпроса за промишлената и икономическата подкрепа на Китай за Русия. Според Вашингтон именно тази подкрепа е позволила на Кремъл да води продължителна война в Украйна. Държавният секретар ще се опита да убеди Китай да упражни натиск върху Иран, с цел да бъде избегната по-нататъшна ескалация на напрежението в Близкия изток.

Преди срещата служител на китайското външно министерство заяви, че Пекин "играе конструктивна роля като отговорна голяма държава" по въпроси, свързани с Близкия изток, Украйна, Корейския полуостров, и "очаква американската страна да прави същото".

В рамките на разговорите с Блинкен, Ван Йи вероятно ще повдигне въпроса за Тайван, който Пекин разглежда като своя територия./БГНЕС