200 екипа полицаи и над 270 камери ще следят за реда по време на студентския празник

“Основният период, в който насочваме вниманието към студентите, е от четвъртък до неделя, като възможността за внимание е обезпечено с 200 екипа от пътна полиция за всеки един от тези дни. Обект на тези проверки няма да бъдат само студентите, а всички шофьори. Повече от 270 камери ще работят”. Това заяви Мария Ботева от Пътна полиция на брифинг в ГДНП на МВР, предаде репортер на БГНЕС.

“ Препоръчваме алтернативни видове транспорт ако водачите са нови и са избрали дестинация, в която видимостта е минимална. Ако се установи управление на моторно превозено средство след употреба на алкохол ще му бъдат отнети точки, както и книжката му може да бъде взета и дори да се стигне до затвор ако промилите алкохол са по-високи. Напомняме и на шофьорите да си закупят нужните винетки, ако пътуват извън населените места”, заяви още тя и припомни нарушенията от миналата година. “От 6-ти до 9-ти декември 2021 г. пътнотранспортните произшествия са 38, като 5 от тях са били с ранени. 17 са били водачите, при които установеното количество алкохол е било над 1,2 промила. На територията на МВР Бургас, Столична дирекция на вътрешните работи, както и МВР Благоевград са били установени най-много нарушения.

Мария Ботева

“По повод започването на студентския празник на 8-ми декември сме провели организационни срещи с местната власт по територията на страната и имаме информация относно провеждането на празника в хотелите, къщите за гости и вилите. Направили сме и разпореждане на всички управители на частните охранителни фирми, които ще обезпечават сигурността, както и сме уведомили управителите на хотелите , в които се очаква поток от студенти”, Това заяви и Борислав Муеров заместник- директор на ГДНП. “Ще обезпечим и пътникопотока на моторни превозни средства по време на празника.

Проверката на водачите на превозни средства за алкохол, превишена скорост и спазването на дистанция са задължителни. Всички технически средства ще бъдат на терен и всички служители с полицейски правомощия ще работят през тези дни в пълен капацитет, като сме създали организация всички обекти да се обезпечат с нужния полицейски ресурс. Наред с това ще има и по комплексите оперативно обезпечаване от областните дирекции, които ще следят за изпълнение на закона за здравето, за закрила на детето, за да могат тези неща да допринесат за благополучното прекарване на празници”, уточни още заместник-директорът на ГДНП.

Гл. инсп. Красимира Стоядинова от “Охранителна полиция”уточни, че засилени проверки ще има в Централна градска част, в Студентски град, както и в хижите в район Витоша. Проверките ще продължат и до края на новогодишните празници.

Георги Толкин от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" заяви, че от началото на кампанията са проверени над 500 обекта, в които са установени 90 нарушения, както и са създадени 9 акта за административни нарушения при собствениците на заведенията. “Освен това е направен и инструктаж на служителите в тези заведения с цел предотвратяване на пожари, както и при възникването на такива, да се изведе населението по най-безопасния начин”, подчерта още Георги Толкин. /БГНЕС