25 юли – Международен ден на червените обувки

Международният ден на червените обувки, който се отбелязва на 25 юли, е обявен за такъв в памет на австралийската пациентка Теда Мийнт, починала от лаймска болест през 2013 г. Денят е учреден през 2014 г. от приятелите на Мийнт като начин да се отдаде почит на нея, както и на други хора по света, които са загубили битката с лаймската болест или подобни заболявания. "Червената обувка" е избрана за символ на деня заради привързаността на Мийнт към червените обувки и това, че те са неразделна част от нейната идентичност и борба.


Карън Смит и Лиза Хилтън - основателки на Глобалната организация за лаймска болест и невидими заболявания, са автори на идеята за Международния ден на червените обувки през 2014 г. Тя възниква в чест на тяхната приятелка Теда Мийнт, която умира от лаймска болест на 25 юли 2013 г., затова е избрана именно тази дата. Заболяването на Мийнт се разраства постепенно, след като е ухапана от кърлежи в Австралия, и се изостря от грип, който хваща по време на пътуване в Европа през 2000 г.

Симптомите ѝ са сравнително незабележими за околните, но в продължение на девет години тя се оплаква от постоянно главоболие и става по-чувствителна към светлина и някои звуци. По-късно страда и от пристъпи на крайно изтощение, когнитивна дисфункция и обща болка, която постоянно измъчва тялото ѝ. Въпреки това тя се стараела всячески да води нормален живот и активно прекарвала времето си с близките си.

През 2011 г. тя най-накрая е диагностицирана с лаймска болест и прекарва остатъка от живота си в защита срещу болестта и проучване на възможностите за лечение, докато не умира през 2013 г.

Денят се отбелязва със социални срещи и информационни програми, по време на които хората носят червени обувки, за да оплачат и отпразнуват живота на своите близки, които са починали. Мийнт е била известна с любовта си към червените обувки, поради което червената обувка става символ на този ден.

Лаймската болест е една от няколкото "невидими" болести, тъй като хората не показват ясни индикатори за заболяването дори и след като са диагностицирани. Поради сериозността на заболяването те вероятно ще бъдат приковани към леглата и домовете си за дълги периоди от време, което на практика ги прави "невидими" за останалия свят. В резултат на това определянето на точния брой на пациентите с лаймска болест е предизвикателство. Към 2019 г. Асоциацията за лаймска болест на Австралия изчислява, че приблизително 2000 австралийци имат това заболяване.

Така Международният ден на червената обувка е ден, в който не само отбелязваме смелото пътешествие на Теда Мийнт, но и разпространяваме информация и си спомняме за онези, които са загубили живота си заради лаймска болест или подобни невидими заболявания в световен мащаб. /БГНЕС