3-тата година от войната ще бъде най-тежка за Украйна

2 години след началото на руската агресия в Украйна, нейният край изглежда все по-далеч. След неуспеха на украинската контраофанзива да донесе значителни победи, Украйна отново се връща в отбранителна позиция, като това ще бъде главната ѝ цел. Постоянната размяна на инициативата на фронта си личи и в медиите. Тези 2 години могат лесно да бъдат обобщени с постоянната промяна от краен оптимизъм към краен песимизъм в зависимост коя от двете страни има инициативата на терен. В началото на „бързата“ руска офанзива се очакваше светкавична победа над украинските сили. Това не се случи, което от своя страна доведе до силен удар по имиджа на руската армия, която през последните десетилетия се представяше за „2-рата армия в света“. Крахът на руския „блицкриг“ доведе до украински победи на север, това крайно промени представите за руската армия, като излязлата наяве некомпетентност беше напълно завладяна от украински оптимизъм за неспособността на Русия да спечели. Това до голяма степен все още вярно, защото руснаците не постигнаха целите за „освобождаване“ на източните украински региони или смяна на правителството, но пълното руско поражение, изглежда далеч. С прегрупирането на силите на Кремъл последваха методични напредвания в Източна Украйна, като се окупираха Лисичанск, Северодонецк и по-голямата част от Луганска област. Виждането към войната отново се промени, „Русия може да не е перфектна, но с бавни офанзиви и огромно количество артилерия ще успее да взима територия“. Светкавичната контраофанзива на Украйна в Харковска област обърна тенденциите, като украинците освободиха цялата област и стигнаха Луганска област. Херсон беше освободен на юг, духът на украинците беше по-висок от всякога, зимата обаче Русия отново започна изтощаващи атаки, този път около Бахмут, като Русия превзе града въпреки многото жертви.

През 2023 г. тенденцията се промени отново, бунтът на „Вагнер“, която беше в центъра на военните действия в Бахмут, отново показа пробойните в руските сили. Съперничеството в руската армия, прераснало в открити престрелки, постави Украйна в най-добрата си позиция от началото на войната. Като почти цялата 2023 г. тя беше поставена в центъра на военната инициатива. Пристигането на западни тежки бойни машини повдигна оптимизма за контраофанзивата. С развитието на войната, тези промени в наратива стават все по-дълги. От траещи няколко месеца– вече достигат почти година. От зимата Русия пое тази щафета. Неуспехите в Запорожие доведоха до убиване на най-оптимистичните идеи за победа над Русия. Това заедно с намаляването на западната помощ поставя Украйна в може би най-трудната ѝ позиция от първите няколко месеца на войната.

3-тата година от войната ще бъде оглавена от инициатива на Русия. Напредванията около Авдийвка и постоянните атаки по фронта доказват това. В седмиците от най-ожесточените боеве около града Украйна беше оповестила за над 1000 атаки по протежението на фронта. Блокирането на помощите за Украйна от Конгреса на САЩ засилиха позицията на Русия. Украйна се изправя пред 3-та година, която ще се отбранява, като атакува спорадично появили се цели, примерно Черноморския флот. Тази зима служи за предлог към това какво може да се очаква в Украйна.

Авдийвка

След стагнацията в Запорожие руската армия премина към атака в Донецка област. Градчето Авдийвка се намира само на няколко километра от Донецк и руските сили заедно със сепаратистите не можеха да изтласкат украинската армия още от 2014 г. Тази зима Кремъл започна масирано настъпление около града с цел да го обкръжи. Мащабността на атаките става видима с руските загуби, докато го превземе. Според блоговете за разузнаване с открити източници Oryx и WarSpotting, които се занимават с документирането на руските и украинските загуби във войната, само при Авдийвка за документирани поне 666 руски загуби на техника и артлилерия (224 танка и над 350 други бойни машини). Според руския военен блогър „Мурз“ загубите на Москва възлизат на поне 300 бронирани машини и около 16 000 загуби в човешка сила (след тези коментари „Мурз“ се самоуби). Според Украйна жертвите от руска страна достигат 40 000. Интензитетът на действията около този източноукраински град подчертават руската инициатива на фронта, докато подобни загуби едва ли биха били поносими в дългосрочен план, защитната позиция на Украйна е факт. Подобни действия могат да се очакват и в други направление – украинският плацдарм на Днепър около Кринки, източната част на Харковска област и освободената от Украйна територия в Запорожие.

Черно море

Малкото места където Украйна продължава да подържа инициативата е в Черно море, това е иронично с факта, че украинският флот на практика не съществува. Руските загуби само този месец възлизат на десантния кораб "Цезар Куников" и корвета с управляеми ракети "Ивановец". Като по-рано през войната беше потопен флагмана на Черноморския флот „Москва“. Флотът е загубил около една трета от силите си, включително подводница. Противокорабните ракети и морските дронове ефективно изкараха ВМС на Русия извън войната, като останалите кораби са принудени да се крият в отдалечени пристанища или да рискуват да се превърнат в подводници. Украинските набези по този театър от военните действия най-вероятно ще продължат, като това се потвърждава и то официални лица. Черно море може да се определи като най-големият успех на контраофанзивата от 2023 г.

F-16

Американските изтребители F-16 Fighting Falcon, предоставени от европейските съюзници, се очаква още това лято да пристигнат в Украйна. Това е последната придобивка на Киев на западно оборудване. Със засилването на „умората“ около съюзници тези доставки изглеждат все по-важни, защото продължителната помощ особено в САЩ е в застой. Американските законодатели се разделиха около помощта за Украйна с наближаването на президентските избори. Платформата на предполагаемия кандидат на Републиканската партия Доналд Тръмп се върти около намаляване на помощта на Украйна и нелегалната имиграция. Поддръжниците на Тръмп активно блокират инициативите в Конгреса за границата и международната помощ, за да предотвратят потенциална законодателна победа на Байдън преди ноември. С моментната атрофия на най-големият военен доставчик на Украйна, изтребителите изглеждат като малкото положителни неща за Украйна от към военни доставки. Западните самолети няма да бъдат магическо решение за войната, но ще успеят да попълнят вече изтощените ВВС на Украйна, които от началото на войната водят неравна битка с критично по-силен противник. Продължаването на украинските ВВС да водят операции е една от големите победи на Киев и провали на Москва. Новите самолети ще предоставят на украинските пилоти допълнителни възможности от към оръжия. Голяма част от най-използваните и развити западни оръжия са с въздушна насоченост, имайки предвид фокусът към доминация във въздуха. Ракетите Storm Shadow/SCALP, HARM и управляваните бомби JDAM вече бяха дадени на Украйна, като F-16 няма да има нужда от креативността на украинските механици за инкорпориране на новите оръжия. Ракетите въздух-въздух AIM-120 AMRAAM ще бъдат от изключителна важност, имайки предвид намаляващите муниции от съветски тип. F-16 ще отключи възможността за доставки на европейските ракети въздух-въздух Meteor, които могат да атакуват цели до около 200 км. Отделно от това ще се отключи възможността за американските крилати ракети AGM-158 JASSM.

С все по-прозрачното бойно поле, заради масовото използване на дронове, войната достигна до окопна фаза. Изключително кървавите офанзиви постигат напредък в рамките на няколко километра, като големи разгръщания на сили стават обречени. Русия в близко бъдеще ще продължи да атакува, надявайки се на умората в украинските съюзници и бавното изтощаване на защитниците. Украйна ще чака моментите си и ще се опитва превръща всяка битка в отделна Авдийвка за руските сили от към загуби. Войната навлиза в 3-та година, като краят ѝ не може да бъде определен./БГНЕС

-----

Георги Василев, международен редактор в БГНЕС.