7-партийният парламент с 4-ма кандидати за председател

Ден преди първото заседание на 48-ото Народно събрание и клетвата на депутатите, четирима са кандидатите за председател на парламента, предаде репортер на БГНЕС.

ГЕРБ издигат Росен Желязков за председател на парламента. Той беше министър на транспорта в последния кабинет на Бойко Борисов и депутат в предишните събрания.

„Продължаваме промяната” предлагат Никола Минчев, свален като председател на парламента непосредствено преди успешния вот на недоверие към кабинета "Петков".

БСП също издигнаха свой кандидат, а именно Кристиан Вигенин – народен представител в 7 парламента и четири пъти заместник-председател на НС.

"Възраждане" издигнаха официално кандидатурата на юриста Петър Петров за председател на Народното събрание. Ако той не бъде избран, от партията няма да подкрепят друга номинация.

Бойко Борисов: Без правителство на националното съгласие нищо не може да се случи

По-рано съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че гласуването за председател на НС ще бъде знаково за формирането на парламентарни мнозинства и решението е политическо. Той обаче настоя, че няма основания ДБ да се причислява към едно или друго мнозинство.

Христо Иванов съобщи, че парламентарната група на партията ще подкрепи кандидатурата на Никола Минчев. За поста заместник-председател на парламента от ДБ ще предложат ген. Атанас Атанасов.

Според Румен Йончев от „Български възход" председателят на НС трябва да е човек, който може да изразява мнението на НС и към това се стреми неговата ПГ.

"Все пак е престиж на всяка партия да има предложение за председател. Ако вие имате друго мнение - ваше право. Но мисля, че всяка уважаваща себе си партия трябва да предложи председател", коментира и Манол Генов от БСП, цитиран от БНТ.

"Смятам, че в това Народно събрание трудно може да бъде сформирано мнозинство и че отиваме на нови избори и трудно може да има ново правителство", коментира от своя страна Петър Петров от "Възраждане".

След утрешната клетва в пленарна зала ще стане ясно и чия канидатура за председател на НС ще подкрепи ДПС. /БГНЕС