АФП: Деликатният курс на България между САЩ и Русия

Руски дипломати, експулсирани за шпиониране; руснаци с повдигнати обвинения за опит за убийство - България разклати връзките си с Москва през последните месеци и застана в основата на глобална игра за надмощие.

Анализатори твърдят, че експулсирането и обвиненията биха били немислими в миналото - бившият сателит на Русия дълго време се стремеше да запази икономическото и енергийното сътрудничество с нея.

"Това е нещо ново. Ще видим дали ще се превърне в тенденция", заяви за АФП Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика.

Политическият анализатор Антоний Тодоров заяви, че България е „в центъра на руско-американски геополитически конфликт за преразпределение на влиянието“.

Събитията започнаха през септември миналата година, когато проруският активист Николай Малинов беше обвинен за шпиониране. Прокурорите казаха, че бившият български депутата е работил "за промяна на геополитическата ориентация на България" и е финансиран от Константин Малофеев, инвестиционен банкер и милиардер, близък до Кремъл, на когото също е забранено да влиза в България. Тогава трима членове на руското посолство в София бяха помолени да напуснат заради обвинения в шпионаж, а на други двама беше отказано влизане.

Миналия месец трима неназовани руснаци бяха обвинени в опит за убийство заради отравянето през 2015 г. на българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев.

"Тези нетипични действия на прокуратурата ще имат ефект върху общественото мнение", каза за Радио Свободна Европа бившият български посланик в САЩ Елена Поптодорова. "Вероятно ще накарат обикновените българи да разберат, че Русия, колкото и да е важна за нас, не е наш съюзник."

България, която Руската империя освободи от 5-вековно османско владичество през 1878 г., остана най-лоялният сателит на Съветския съюз до падането на комунизма през 1989 година.

След присъединяването към Европейския съюз и НАТО, предимно православната християнска страна с население от 7,1 милиона души, продължава да бъде разкъсвана между Изтока и Запада.

Докато консервативният премиер Бойко Борисов, на власт от 2009 г., поддържа проевропейска линия, президентът Румен Радев е подкрепен от Българската социалистическа партия, традиционно близка до Москва.

Разделящи газопроводи

Устойчивото влияние на Русия произтича и от икономическата ѝ опора в България - инвестициите на Москва се оценяват на 11 процента от БВП.

Руски компании имат интереси в ключови сектори като телекомуникациите, медиите и недвижимите имоти, според софийския мозъчен тръст Център за изследване на демокрацията (CSD). В енергийния сектор България зависи почти изцяло от Русия заради природния си газ, единствената й атомна електроцентрала е изградена със съветска помощ и работи с руско гориво, а единствената й нефтена рафинерия е собственост на руския гигант „Лукойл“.

София разгневи САЩ – които настояват Европа да ограничи доставките на руски газ - когато реши да се включи в разширяването на газопровода „Турски поток“ през своята територия. „Турски поток“ е забележителен турско-руски проект за доставка на руски газ през Черно море.

"За „Турски поток“ премиерът Борисов направи невъзможното, като жонглира между интересите на Русия, ЕС и САЩ", казва Илиян Василев, бивш български посланик в Москва.

Някои анализатори интерпретират свързаните с Русия разследвания като опит на София да компенсира Вашингтон.

В сряда държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини български съдия в корупция и издаде забрана за влизане в американската страна - първата подобна мярка на Вашингтон в България.

"Това е само първото име, ще има и други", заяви американският посланик в София Херо Мустафа тази седмица в телевизионно интервю.

По-рано съдия Андон Миталов, срещу когото са американските мерки, разреши на проруския активист Малинов да пътува до Русия, за да получи държавно отличие от руския президент Владимир Путин - след като вече беше обвинен в шпиониране за Москва.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви: „Отличието се връчва за „приноса на Малинов в развитието на приятелство и сътрудничество между нашите две страни“. Той допълни, че ще има „много негативни последици“, ако жестът навреди на връзките. /БГНЕС

-----------------

Весела Сергева, Агенция Франс прес.