Алберт Попов: Направихме страхотна подготовка, доста се развихме в технически аспект

Направихме страхотна подготовка, доста се развихме в технически аспект. Това заяви най-добрият ни скиор при мъжете Алберт Попов по повод старта на състезателния сезон в България, предаде репортер на БГНЕС. Алберт ще кара на Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Банско между 10-11 февруари. Най-добрият ни сноубордист Радослав Янков пък ще се включи в Световната купа в Пампорово между 20-21 януари.


На събитието в зала „Родина“ на Националния стадион „Васил Левски“ присъстваха още председателят на Българска федерация по ски Цеко Минев, генералният секретар Георги Бобев, представителите на ски курортите Пампорово и Банско съответно Мариян Беляков и Иван Обрейков, както и главният съдия на Световните купи Виктор Гичев.

„Предстои ни един наистина много специален сезон, защото догодина се навършват 100 години от основаването на БФСки. Това само по себе си е едно голямо предизвикателство пред всички нас, защото един век български ски не е малко. Това е устойчиво и има потенциал в България. Успяхме да привлечем два старта от различни спортове – от сноуборда и от алпийските ски, което се случва за първи път в страната ни. Това е огромно признание към нашата федерация като равностоен партньор на Световната федерация, да бъдем организатори на две състезания от Световната купа в Пампорово и Банско. Подготвят се всички детайлни планове, за тях ще говорим по-късно“, започна Минев.

„Хубаво е, че се срещаме в една снежна обстановка. Огромна организация и за двете състезания. Очакваме много гости и медии – нека не забравяме, че Световните купи в България със сигурност са едни от най-добре отразените събития. Нашият опит от над 15 години показва кумулативна телевизионна аудитория от 700 млн. зрители. Огромни спортни и социални събития за страната ни – дано получим и съответната подкрепа от журналистите, местната власт и държавата, за да можем да докажем още веднъж, че сме един чудесен домакин“, бяха думите на Бобев.

Алберт Попов пък разкри, че подготовката за новия сезон е минала страхотно, като се прицели във високи класирания в стартовете за Световната купа. „Имахме страхотна подготовка този сезон, смятам, че доста сме се развили в технически аспект и в ските. Имахме вече един старт, в който записахме 10-о място. С две неперфектни спускания влязох в десетката. Надявам се да не се радваме само на подиуми. С изцяло български екип съм около мен, всички искаме да жънем успехи. Това да имаме две Световни купи в България, никога не се е случвало. Пожелавам си с Радо да ни се получат нещата и да зарадваме всички българи“.

Янков добави следното: „Чувствам се страхотно – началото бе трудно заради недостатъчното количество сняг, но лагерът завърши добре. Изключително съм радостен, че ще мога да карам отново пред родна публика. Това е едно специално място за мен – родом съм от Чепеларе. Радвам се, че децата, които са мои последователи в сноуборда, ще могат да се докоснат до най-добрите. Както каза Алберт, надявам се на много добро класиране и да зарадваме всички“.

„Аз много се вълнувам от предстоящия сезон. Надявам се зимата да продължи да бъде истинска зима, а не като предишните години, да има достатъчно студ и сняг. Освен двете Световни купи, ще има и Европейска купа по сноуборд в Пампорово. Рано е за детайли, тъй като все още колегите от курортите произвеждат технологичен сняг. С ФИС работим много добре. Искам да пожелая на Радо и Алберт да са здрави, надявам се и двамата да привлекат все повече и повече деца“, коментира Гичев.


Председателят на БФСки Цеко Минев призна, че усилията на родната федерация не остават незабелязани по света. „За да се случват тези неща в България, явно в света ни взимат доста по-насериозно отколкото тук – това е така и не е така. В края на краищата, пак искам да благодаря за организацията на тези две Световни купи, на ММС, на Министерството на туризма и на общините, защото без тяхната подкрепа тези неща са трудно изпълними. Тези спортове са доста трудни и провеждането на една такава Световна купа изисква да си на нивото, което е в света. Ако не си го направил, те забравят лесно. Конкуренцията е много голяма, желанието за домакинство е сериозно. Мисля, че историята на БФСки доказва, че нашето място е точно там – в последните години успяхме да направим нещо забележително за малка държава като нас, защото е трудно да се мериш с големите алпийски държави. Бюджетите им са повече от десетократно по-големи от нашия. На прав път сме – нещата, които постигаме, са много сериозни“, каза той, а Попов допълни:

„Смятам, че Световните купи при нас са 70% по-сериозни от всички останали Световни купи по света. Аз съм чувал само позитиви в последните години и ни взимат все по-насериозно“. Радо Янков каза още по темата: „Някои бяха скептично настроени за България, но след провеждането на първата Световна купа в Банско, определено това се промени. Имахме кратка дупка, в която нямаше състезания, постоянно ме питаха кога ще има състезание – всички са много доволни от условията“.

Бобев даде повече информация около организацията на двете състезания, като върна лентата и към някои от най-забележителните моменти за изминалите близо 100 години в родните ски. „Само екипите, които работят за двете състезания, са 200-300 души. Има много работа зад кадър – хора, които организират настаняване, транспорт, пресцентрове, телепродукция. Много са детайлите, екипът е огромен, много звена, свързани с логистиката. За наше щастие ние вече имаме един добре изграден екип във федерацията, вярваме, че ще се справим отново и с подкрепата на времето, което е много сериозен фактор. Имаме увеличаващ се брой заявки от наши сънародници, които са емигрирали в чужбина за картотекиране на млади състезатели. Имаме една състезателка – Нина Цурбриген, майка й е в българка. Вчера имах обаждане на родител от Канада, неговият син да се картотекира за България“, сподели той и продължи:

„100 години са един доста впечатляващ период от време – има големи успехи в различните периоди. Ние сме една от 10-те най-стари федерации в Европа. През годините имаме много върхове – първото ски състезание по ски скокове е организирано през 1936 година. В по-нови времена има запомнящи се резултати като тези Георги Димитров, Кръстана Стоева и Петър Попангелов. Домакинства на България на Световни купи през 80-те години“.

Минев разкри, че легендата Алберто Томба със сигурност ще бъде гост на федерацията по случай 100 години от основаването й. „При всички положения ще бъдат уважени от доста големи звезди, които са карали тук. Ние сме ги поканили най-вече и заради „100 години БФСки“. Алберто Томба със сигурност ще бъде там. Разликата с другите състезания е, че нямаш стадион или зала – ако нямаш много добре подготвени екипи от професионалисти, това няма как да се случи. Сблъскваме се със страшно много неща, но натрупаният опит през годините ще ни помогне да бъдем на нивото, на което винаги сме били“, завърши той. /БГНЕС