Алекс Стойнов: Мечтата ми е олимпийски медал по плуване

Спортът те калява като човек, прави те по-силен и просто те кара да искаш нещо, и да правиш всичко възможно, за да го постигнеш.

Като видя, че печеля, аз искам още и докато не се наситя няма да спра.

Искам 2024 година, ако успея да покрия норматив, да отида на Олимпиада и олимпийски медал ми е мечтата като цяло.

Това каза в интервю за БГНЕС 16-годишният Алекс Стойнов, който е двукратен национален шампион по плуване и носител на множество медали.

Алекс Стойнов е от село Нови хан, община Елин Пелин, и се занимава с плуване от 10 години. Момчето е провокирано от свой приятел да се състезават от единия до другия край на басейна, докато са заедно със семействата си. Приятелят му му казва, че ще го изпревари и ще го бие, а Алекс се съгласява на отправеното към него предизвикателство. Другото дете обаче го побеждава, стигайки до края на басейна, докато Алекс е още на втория метър. Именно тогава той заявява, че ще започне да взема уроци по плуване. „Започнах да тренирам, първите две години обаче бяха пълна трагедия, аз изобщо не исках да влизам, да виждам вода, да си потапям главата и беше много, много тежко. Но след това просто видях, че имам талант, че мога да плувам и реших да се състезавам на 100% по време на тренировка“, разказа Алекс.

Тъй като нито в родното му село Нови хан, нито в град Елин Пелин има басейн, момчето тренира в столицата.

Успехите на младия талант не закъсняват и той поставя първия си национален рекорд по плуване в дисциплина 50 метра свободен стил с време 24,27 секунди във възрастова група юноши младша възраст през 2020 година в Бургас.

„Вторият ми национален рекорд е от тази година на 50 метра гръб и го поставих отново в Бургас, на същия басейн, и беше на републиканското за юноша старша, юноша младша и за мъже, жени“, подчерта Алекс. Тогава той се състезава в категория юноши старша възраст и печели с време 25,26 секунди.

Тийнейджърът заяви, че в училище най-много му харесват и са му интересни като предмети географията и биологията. Алекс е истински отдаден на плуването, което стои на първо място и е негов основен приоритет, затова и доста често от плуване се прибира директно вкъщи, а от вкъщи директно отива на тренировка. Момчето сподели, че няма особено много други хобита, освен плуването.

Алекс е категоричен, че спортът го учи на постоянство, калява го, мотивира го и ражда у желание за постигане на целите, които си е поставил, а най-голямото му желание е да стане олимпийски медалист по плуване. /БГНЕС

Тагове: