Александър Вучич вече се конфронтира и с Гърция

Дора Бакояни, сестра на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и докладчик на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за Косово, успя да ядоса сръбския президент Александър Вучич и външния министър Ивица Дачич в рамките на няколко дни.


Президентът на Сърбия каза на Бакояни, че "трябва да се срамува", заявявайки, че за три дни тя е променила коренно мнението си за присъединяването на Косово към Съвета на Европа.

„Ех, мизерия, ад и срам. За нея нямат никакво значение фактът, че сърбите са изложени на брутална непропорционална сила, че им се отказва право да ползват сръбския език, нито създаването на Асоциацията на сръбските общини (АСО), нито експроприацията, нито манастирът Високи Дечани", заяви Вучич в обръщението си към нацията на 29 март.

Няколко дни по-рано по същите въпроси Бакояни разгневи и шефа на сръбската дипломация.

„Тя не е коя да е, а от семейство Мицотакис, тя е сестра на премиера“, посочи Дачич. Министърът смята за "неправилно" предложението на Бакояни за приемане на Косово в Съвета на Европа, "тъй като Сърбия беше много коректна към Гърция".

Дора Бакояни е родена на 16 май 1954 г. в Атина, тогавашно Кралство Гърция, в семейството на Марика и Константинос Мицотакис, който е сред най-популярните министър-председатели в най-новата история на страната, участвал в политическата сцена от 1946 г. и управлявал в периода 1990-1993 г.

На 14-годишна възраст Дора Бакояни бяга в Париж заради идването на власт на военната хунта, а след нейния край през 1974 г. се завръща в гръцката столица. Тя е едно от най-разпознаваемите лица в партията на нейния брат и настоящ гръцки премиер Кириакос Мицотакис - "Нова Демокрация". Бакояни е кмет на столицата Атина (2002-2006), а по-късно и външен министър. Впоследствие напуска НД и основава "Демократичен съюз".

Само преди месец (12 февруари) Вучич и Мицотакис утвърдиха в Белград общите си интереси на Балканите, като определиха двустранните отношения за "братски". Гръцкият премиер тогава подчерта, че Атина е най-големият поддръжник на Белград по пътя към ЕС.

Сърбия заплашва, че ще напусне Съвета на Европа, ако Косово стане негов член, но Дора Бакояни заяви, че "защитата на сръбските и други малцинства ще бъде по-добра в Съвета на Европа". /БГНЕС