"Алфа Рисърч": Над 76% от гласувалите за ГЕРБ и за ПП-ДБ подкрепят кабинета

Виждаме една рационална позиция в българското общество по отношение на възприятията за управлението на двете най-големи политически сили - ГЕРБ и ПП-ДБ. При предходни изследвания на служебните кабинети тогава водещото бе, че хората искат да имат редовно правителство. 48% от хората казват, че това не е най-идеалното правителство, но предвид ситуацията, възможностите и реалностите, то получава одобрение.

Това сочи проучване на "Алфа рисърч", проведено в периода 20-26 юни сред 1000 пълнолетни граждани.

Срещу правителство между двете водещи сили изпъкват две версии: че това е предателство спрямо избирателите на двете коалиции, и втората - че е вредно за страната. Тези тези получават значително по-малка подкрепа в обществото.

77% от хората, които са подкрепили ГЕРБ-СДС, приемат тази теза, че това правителство е най-приемливият вариант, а 76% от симпатизантите на ПП-ДБ са също на тази теза.

Проучването измерва начална позиция на подкрепата към кабинета, която сочи, че всички скандали, които са били при формирането и гласуването му, са се отразили на обществените нагласи, които пък води до критично настроено общество към правителството. Тук резервът, който има правителството, е високият дял на хората, които са с неутрална позиция.

Парламентът започна с минимум подкрепа - 8%, която е характерна за края на един парламент, а не за началото - това се дължи на скандалите и разправиите. Президентът продължава да е с най-висока подкрепа, но при него има вече една негативна тенденция и поляризация на обществото, която особено много се засили при връчването на мандата на настоящото правителство. Това разочарова симпатизантите на партиите, които иначе са имали симпатии към него, сочи изследването./БГНЕС