Алма Матер отвори врати за кандидат-студенти, право и психология сред най-желаните специалности

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отвори вратите си за бъдещите кандидат-студенти. Десетки дойдоха в университета да се информират за желаните от тях специалности, както и да намерят най-подходящия избор за себе си, предаде репортер на БГНЕС.

Радослав Христов, студент по право в четвърти курс и председател на Студентския съвет при СУ, каза пред БГНЕС, че днешният ден е доста специален за кандидат-студентите, защото това събитие се организира от Студентски съвет за трета поредна година. „Всеки един от 16-те факултета има представители и те са само студенти, защото студентите могат да кажат най-честно през какво са преминали през годините, могат да дадат своите впечатления и могат да насочат кандидат-студентите“, обясни той и подчерта, че самата идея на събитието е кандидат-студентите да получат отговор на въпросите, които са си задавали досега, или по някаква причина не са намерили в сайта на университета, така че ще бъде доста полезно за тях. „Над 90 души доброволци ще бъдат от 10 до 17 ч.“, посочи Христов и добави, че ще има представители от всеки един факултет по всяко едно време.

Към момента председателят на Студентския съвет не може да каже къде се наблюдава най-силен интерес и по отношение на специалности, и по отношение на факултети, но наблюденията му от миналата година са, че интерес има най-вече към правото и психологията. „Факултетът по химия и фармация ще прави опити пред студентите. Факултетът по физика също има една много готина сфера. Опитваме се по интересен начин да достигнем до самите кандидат-студенти, да знаят, че университетът не е само място за наука, той е място за среща с нови хора, за съмишленици, да изграждаш приятелства и т.н.“, уточни той. Христов призова кандидат-студентите да не се притесняват, защото не е страшно, да бъдат упорити и постоянни и абсолютно всичко ще се получи.

Мария Павлова от София разказа пред БГНЕС, че учи в училище, в което изучава профил с масови комуникации и журналистиката е един от предметите, които учи. „Винаги ми е било интересно. За мен журналистиката не е точно това – да застанеш да четеш новините, а да откриеш статията, да я направиш хит, да я напишеш по определен начин. За мен това е, на което Факултетът по журналистика трябва да ни научи. И ми харесва като работа“, обясни тя. Въпреки че журналистиката не е първото желание на кандидат-студентката, тя сподели, че определи би ѝ допаднало да работи нещо подобно, затова иска и да го учи. Първото ѝ желание е психология и иска да работи като криминален психолог.

Мартин Керефейски е студент по журналистика в първи курс във ФЖМК. Той е в качеството си на доброволец и представя своята специалност на бъдещите кандидат-студенти. „Това, което им обясняваме основно, е за приема, тъй като това е нещо, което ги вълнува. Той доста често се променя и смятаме, че там възникват доста въпроси. Но, всъщност, според мен лично най-важното като студент и миналата година като кандидат-студент, беше да чуя от хората какво се учи, какво се прави, как те се чувстват, какво ги е накарало да го изберат, за да мога сам себе си да се мотивирам и да открия моето нещо“, отбеляза той и посочи, че може би най-често задаваният въпрос към него и колегите му днес ще бъде коя оценка е по-важна или защо са избрали журналистиката. „Надявам се да успее да помогнем на всеки, да мотивираме всеки и очакваме всички в нашия факултет“, каза още той пред БГНЕС.

Евелина Станчева от София също е кандидат-студентка. Пред БГНЕС тя разказа, че се е насочила към Юридическия факултет, и по-специално към правото и международните отношения. „От това се интересувам и дойдох днес тук, за да разбера малко повече за специалностите. Харесва ми идеята да продължа с хуманитарни науки, защото винаги съм се интересувала от тях и просто възможностите за реализация ми се струват най-подходящи за мен“, заяви момичето.

Кандидат-студентката Никол Григорова също е от столицата и съобщи пред БГНЕС, че се е насочила към Стопанския факултет с икономика и финанси, понеже майка ѝ това е учила и това работи. „И това ме привлича. И ми харесва също, че има възможности за Еразъм, и затова дойдох да поразпитам и да разбера дали това наистина е за мен“, обясни момичето, като допълни, че ако има възможност би отишла във Франция по европейската програма, защото знае френски език. Никол Григорова е категорична, че Франция е много хубава държава, както и че ще може да се потопи в културата, а също и да види там как стоят нещата, затова именно там ще ѝ бъде най-интересно, като би отишла и на Еразъм практика, и на Еразъм обучение. „И двете имат възможности за личностно развитие – ще бъде интересно да видя каква е разликата между обучението тук и там, а чрез практиката ще мога да се потопя в работната среда и дай видя реално какво представлява това да го работиш“, заключи тя. /БГНЕС