Аналена Бербок - първата жена външен министър на Германия

Съпредседателката на Зелената партия Аналена Бербок ще стане първата жена външен министър на Германия, съобщи нейната партия в четвъртък, докато се оформяше бъдещото коалиционно правителство на страната.

Очаква се 40-годишната майка на две деца да поеме тази роля в началото на декември, след като новото правителство - съставено от социалдемократите (СДП), либералната СвДП и Зелените да бъде официално съставено.

Бербок заяви по-настъпателна позиция по отношение на Китай и Русия, поставяйки спазването на човешките права и върховенството на закона в центъра на германската дипломация.

Въпреки че Бербок, бивша медалистка по скокове на батут, не успя да се пребори за мястото на Ангела Меркел като канцлер на изборите през септември, тя все пак изведе партията си до рекорден резултат от 15 % преднина.

Резултатът от третото място проправи пътя на Зелените да се върнат към управлението след 16 години в опозиция, в нова тристранна коалиция с Олаф Шолц от СДПГ като предполагаем следващ канцлер.

Трите партии - известни като алианс "светофар" по името на партийните си цветове - представиха коалиционното си споразумение в сряда, както и разпределението на министерските постове.

Споразумението все още трябва да бъде официално одобрено от трите партии, което се очаква да бъде формалност. Шолц трябва да положи клетва пред Бундестага през седмицата, започваща на 6 декември.

Пет поста в кабинета са предоставени на Зелените. Въпреки че назначенията на Бербок и Хабек бяха очаквани, партията беше потопена в борба за власт в последния момент за това кой ще заеме останалите три поста.

Разногласията бяха разрешени по време на вечерните разговори в четвъртък, като Келнер обяви, че популярният депутат Джем Йоздемир, който има турски корени, ще оглави министерството на земеделието.

Бербок, на 40 години, учи право и политика в Хамбург и Лондон и работи за Зелените в Европейския парламент. Нейната репутация, обаче, пострада, след като беше обвинена в плагиатство и допълване на автобиографията си с излишни факти.

Тя е депутат в Бундестага от 2013 г. и като майка на две малки дъщери е водила силна кампания по семейните въпроси и по околната среда. Застъпва се за по-строга позиция както към Китай, така и към Русия, отколкото ХДС/ХСС или социалдемократите. Бербок никога не е заемала министерски пост, но твърди, че това е в неин плюс, тъй като не е опетнена от германската политика „на статуквото“, която иска да трансформира.

Под управлението на Бербок и нейния сълидер Роберт Хабек, „Зелените“ се включиха в политическия поток, подкрепени от широко разпространената загриженост на Германия за глобалното затопляне. Партията вече изрази готовност да направи компромис с някои от предложенията си и е по-готова да инвестира в помощ на компаниите да преминат към нови технологии. /БГНЕС