Анализатор: Сърбия играе деструктивна роля

Президентът на Сърбия Александър Вучич разпореди най-високо ниво на бойна готовност на сръбската армия, но това не бива да впечатлява никого. Сърбия играе деструктивна роля, пише в коментар за германския ежедневник „Зюддойче Цайтунг“ журналистът Флориан Хасел относно ситуацията в северната част на Косово.

Авторът припомня и за подписването на споразумението в Брюксел, което трябваше да бъде историческо, но се оказа "историческа грешка", която създава неудобство в региона.

„Вместо да принудят Сърбия да признае Косово като условие за членството в Европейския съюз, ЕС и германското правителство поддържат нездрав компромис.

Белград под ръководството на Вучич може да манипулира сръбското малцинство в Косово, за да може да използва като коз прогонените от Косово сърби.“

Фактът, че Вучич повиши бойната готовност на полицията и армиите до най -високо ниво, не трябва да впечатлява никого, смята авторът. Според него решението е повече популистка маневра за вътрешна употреба. Сърбите подкрепят Вучич предимно защото държавните медии са затрупани с антиамериканска, антиевропейска и проруска пропаганда.

„Премиерът на Косово Албин Курти отказва да приложи договореното в споразумението за Брюксел за 2013 г. създаване на Общността на сръбските общини и градове, - и добре прави. Поради разрушителната роля, която Белград играе от години в управлението на сърбите, живеещи в Косово, косовските албанци с основание се опасяват от невъзможността да управляват собствената си територия, както вече е парализирана Босна и Херцеговина. И там Москва и Република Сръбска бойкотират функционирането на обща държава, която би я доближило до демокрацията и Европейския съюз. В случая с Русия европейската политика се забави, но се преориентира. По отношение на политики към Косово и Сърбия, това за съжаление досега не личи ", заключава Флориан Хасел. /БГНЕС

Белград / Сърбия