Андреев: Най-важното е общественото доверие в изборния процес

Най-важното, което предстои пред всички нас, това е общественото доверие в изборния процес. Това каза председателят на Централна избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев, предаде репортер на БГНЕС.

Президентът Румен Радев продължава поредицата от консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.

Останалите две предизвикателства, посочи Андреев, са свързани с това да се гарантира здравето не само на избирателите, но и на членовете на СИК. Другото предизвикателство е машинното гласуване. Андреев припомни, че вече е избран изпълнител.

„Що се отнася до гласуването на избирателите, които са поставени под изолация, мнението ни е, че не може това да стане без изменение на Изборния кодекс в частта, в която, ако трябва да бъде допуснато с подвижни избирателни кутии. В момента това е предвидено само за онези избиратели, които са с трайни увреждания. Ние считаме, че не може това да стане чрез подход на разширено тълкуване на ИК, чрез някакви правила, които да могат да разширят тези правомощия”, заяви той. /БГНЕС