Анджелина Джоли подкрепи закон, насърчаващ устойчивата мода

Когато миналата година Анджелина Джоли пусна на пазара едноименния си моден бранд Atelier Jolie, актьорката и активистката описа как иска да "започне разговори за експлоатацията на работната сила, замърсяването и отпадъците" чрез своята марка с идеална цел. Сега, оставайки вярна на думите си, Джоли подкрепя Fashion Act- законодателен акт, предложен в Ню Йорк, който има за цел да направи модната индустрия по-устойчива, съобщи Vogue.

"Мисля, че всички са наясно с разхищението на природни ресурси, свръхпотреблението и свръхпроизводството, както и с нарушенията на трудовите права, които в момента се случват в индустрията и в обществото като цяло. Това са някои от недъзите, които много от нас искат да видят поправени, и без законодателство и импулс на движение за ограничаване на тези практики напредъкът няма да е възможен", каза Джоли.

Съгласно предложения законопроект марките с глобални приходи от 100 млн. долара или повече ще трябва да картографират цялата си верига за доставки, да предприемат задължителна комплексна проверка и да се ангажират с научнообосновани цели за намаляване на емисиите на парникови газове. Тези изисквания ще засегнат не само компаниите, базирани в Ню Йорк, но и тези, които продават в столицата на модата, което означава, че всяка голяма световна марка ще бъде засегната.

„Хората в модната индустрия, които се опитват да правят нещата по правилния начин - да са прозрачни във веригите за доставки и да плащат на работниците справедливо заплащане - се изправят срещу компании, които често правят обратното. Този законодателен акт ще изисква прозрачност. Марките трябва да бъдат прозрачни по отношение на веригите за доставки, за да могат потребителите да имат възможност да решат къде да насочат своите ресурси и подкрепа", каза холивудската звезда.

Досега повече от 80 марки са подкрепили Закона за модата, включително такива като Stella McCartney, Reformation, Patagonia и Ganni. За Джоли е обещаващо да види това междуотраслово сътрудничество.

"Горда съм, че се присъединявам към много други, които са се подписали под Закона за модата, и се надявам това да е първата стъпка, която да бъде направена бързо. Ню Йорк е центърът на американската мода, така че би било нещо съвсем различно, ако той се превърне в първоизточник на промяната", отбеляза тя.

През последните месеци Законът за модата получи подкрепата на редица високопоставени поддръжници, сред които Джейн Фонда, Леонардо ди Каприо, а сега и Джоли.

"Безкрайно сме благодарни, че Анджелина Джоли реши да подкрепи Закона за модата в Ню Йорк. Нейната подкрепа е доказателство за голямата необходимост и глобалното значение на законопроекта", каза Максин Бедат, изпълнителен директор на Института "Нов стандарт“.

Логично е Джоли да се присъедини към коалицията, подкрепяща Закона за модата, като се има предвид, че сътрудничеството е в основата на етиката на Atelier Jolie от самото начало. Първата му колекция е създадена в партньорство с Chloé, а марката работи и с дизайнери и артисти като Mimi Plange, Suleika Jaouad и Swoon./БГНЕС