Ангелов: Трябва да се вземат сериозни мерки, спират развитието на децата

"Няма сила, която да ни откаже. Трябва да ни прекратят договорите, да ни изгонят или лично мен да ме ликвидират, за да ме откажат. За жалост, това спъва нашето развитие и подобни прояви спъват развитието на цялата държава", обяви директорът на футболна школа "Левски-Раковски" Станислав Ангелов в интервю за БГНЕС, след като в рамките на няколко месеца за втори път теренът на стадион "Раковски" бе умишлено съсипан с химикали.

Теренът на стадион "Раковски" е съсипан за втори път в рамките на няколко месеца.

През март месец неизвестни лица унищожиха тревното покритие на големия терен на съоръжението, след което от школата възстановяват игрището, но сега то отново е съсипано. След първия случай Ангелов инсталира охранителни камери, на които се вижда как двама души с костюми и екипировка за пръскане влизат на стадиона през нощта и унищожават тревата на големия терен и едно от помощните игрища.

"От десетина дни теренът започна да съхне и да линее, предположихме, че се е случило нещо подобно, малко не ни се вярваше първоначално, тъй като се сблъскахме с подобен проблем преди няколко месеца, но явно някой си има много сериозна амбиция да ни избута от тук. Най-вероятно не е лично, защото ще дойдат мен да ме атакуват. Става въпрос за нашата дейност и работа тук на стадиона. Доста години остават като продължение от договора и най-вероятно някой се опитва да ни саботира работата. Не са много хората, които биха се опитали да ни изгонят. Има си системни лица, които се опитват да уронват нашия престиж и да подриват нашата треньорска дейност, като че ли правим някакъв много сериозен бизнес. Ние просто работим за децата, инвестираме, грижим се за тях, тяхното израстване. Това е много тъжно, което се случва. За съжаление, не мога да назова конкретни имена, тъй като не съм 100 процента сигурен и би било неетично, нелогично и нечестно, затова ще запазя правото си на мълчание, но не са много хората и ако полицията се активизира сериозно, най-вероятно ще успеят да се справят доста бързо и да намерят извършителите", коментира бившият футболист на Левски и националния отбор.

До момента няма резултат от разследването по първия случай от преди няколко месеца. "След първия случай полицията се самосезира, привикаха ме в една от институциите да давам обяснения какво точно се е случило, какви са ми предположенията. Дал съм всичко, каквото смятам, виждам и съм преценил към тази дата. За съжаление, това не спира хората, които искат да повреждат и да разрушават, и се надявам този път да се погледне малко по-сериозно на този акт - не като просто на някаква вандалщина, както се опитват някои да го омаловажат, а като на една много сериозна акция, целяща много други неща, различни от вандалството".

Възстановяването на терена ще изисква сериозни средства, които от школата в момента няма как да вложат, а в началото на август започват детско-юношеските първенства, като Ангелов ще иска от БФС отлагане на домакинствата на тима или ще търси друг терен под наем за мачовете. "За да възстановим този терен, за да се направи както трябва, ще отидат около 100 хиляди лева, което на този етап, в тази пандемия и криза, е непосилно за нас. Най-вероятно ще трябва децата да тренират на това, което е в момента. За съжаление, има още едно малко теренче, което ползваме съвместно с Академията на МВР, ние го поддържаме и се грижим за него. Незнайно защо и той е залят, което е много странно, но явно хората лека-полека показват, че са безстрашни, безнаказани, не ги интересува абсолютно нито институция, нито деца. Те утре така могат да посегнат на някое дете, само и само да си помисли някой, че тук е опасно за деца и да спрат да идват децата. Това ли трябва да чакаме?"

Преди време Ангелов имаше конфликт с ПФК Левски във връзка с едно от помощните игрища на стадиона, но директорът на "Левски-Раковски" отхвърля възможността това да има връзка с посегателството срещу терена. "С феновете на Левски сме в прекрасни отношения, уважаваме се, с абсолютно всички фенове съм в добри контакти. Пререканията бяха с предишното ръководство (б.р. на Левски) най-вече за долния терен, който ние така или иначе изградихме. Имаше си дела, ние ги осъдихме. Не сме си потърсили парите, виждаме какво е положението, нито натягаме или напрягаме някой от сегашното ръководство, даже напротив, те имаха лично моята подкрепа, и то писмено, когато се изискваха акциите. Така че в тази посока конфликт или мотив изобщо не можем да търсим. Проблемът идва от имота, който стопанисваме, той е на централно място, хубаво е, интересен е за определени хора. Те знаят, че на нас ни е трудно и се борим за оцеляване почти всеки ден. Подкрепа няма от никъде, всичко е изключително тежко, трудно, ден за ден работим. Опитваме се какво ли не да направим за нашите деца, направихме страхотен хибриден терен, инвестирали сме над два милиона лева в него".

Възстановяването на тревното покритие ще струва около 100 хиляди лева.

В школата на "Левски-Раковски" се подготвят около 300 деца във всички възрасти. Принципал на стадион "Раковски" е МВР, като в момента школата стопанисва единствено големия терен, а Ангелов разкри, че е поискал да вземе също така пистата и трибуните, за да може да ограничи достъпа до терена и да го стопанисва по-ефикасно, но до момента молбата му не е одобрена от МВР.

"За мен е много странно да се случват подобни работи при сегашната икономическа и политическа криза в държавата. Трябва един път завинаги да се прережат пипалата на такъв тип индивиди, защото те в крайна сметка съсипват нашите деца. Някой може ли да си представи, ако неговото дете играе и тренира тук, как ще се чувства то? Преди няколко дни видях група от нашите деца, те страдат, реват, за тях е все едно са посегнали на тях самите. Много е тъжно и неприятно".

Ангелов е категоричен, че престъпните атаки няма да го откажат от дейността му, но призовава за бърза и категорична намеса от властите. "Няма сила, която да ни откаже. Трябва да ни прекратят договорите, да ни изгонят или лично мен да ме ликвидират, за да ме откажат. За жалост, това спъва нашето развитие и подобни прояви спъват развитието на цялата държава. Защото ние сме част от цялото и когато цялото се наруши, дали нашите деца, дали другите, всеки сега наблюдава и е съпричастен с този проблем, дори от провинцията ми се обадят и ме подкрепят. Няма сила, която да ни спре на този етап, но аз призовавам най-вече отговорните хора в държавата, в лицето дори на министъра на вътрешните работи, на главния прокурор, виждам, че е много активен напоследък, и министър-председателя, и президента да се занимават с такъв тип проблеми, които уронват и подриват интереса и възможността на едно дете да се развива. Това нещо е недопустимо в една развита държава. Нека се вземат някакви сериозни мерки", каза той. /БГНЕС