Англия удари Италия и се класира за Евро 2024

Англия си осигури билет за Европейското първенство по футбол в Германия следващото лято, след като се наложи над Италия с 3:1 у дома. На „Уембли“ „Трите лъва“ трябваше да правят обрат срещу актуалните европейски шампиони, който в крайна сметка постигнаха и по този начин взеха частичен реванш за поражението си от „Скуадрата“ във финала на Евро 2020, който също се игра на стадиона в Лондон.


Джанлука Скамака изведе гостите напред в резултата в 15-та минута след асистенция на Джовани Ди Лоренцо. До почивката обаче англичаните изравниха чрез капитана си Хари Кейн, който бе точен от дузпа. Маркъс Рашфорд оформи обрата с попадение в 57-та минута след подаване на Джуд Белингам, преди отново Кейн да се окаже в прегръдките на съотборниците си след грешка на Джорджо Скалвини.

Така възпитаниците на Гарет Саутгейт събраха актив от 16 точки, с което си подпечатаха и първото място в крайното подреждане. „Трите лъва“ имат по-добри показатели в преките мачове и с Украйна, и с Италия. Украинците са втори с 13 пункта, с три повече от „Скуадрата“, като битката между двата тима за второто място ще бъде до последно. Предстои и пряк мач помежду им на украинска земя, докато англичаните довършват групата с домакинство на Малта и гостуване на Северна Македония.

В нашата група G, Унгария се добра до късен изравнителен гол срещу Литва, след като изоставаше с 0:2. Победа на „маджарите“ щеше да им гарантира място на Европейското догодина, но литовците, които през уикенда ни сразиха с 2:0 на Националния стадион, поведоха с голове на Фьодор Черних и Пиюс Ширвис. Доминик Собослай обаче първо вкара от дузпа, а след това асистира на Барнабас Варга за крайното 2:2. В другия двубой Сърбия се наложи над Черна гора с 3:1, като Александър Митрович вкара два и асистира за попадението на Душан Тадич.

Унгария е първа в групата с 14 точки, с една по-малко са сърбите, които обаче имат и двубой повече. За унгарците предстои визита на България и домакинство на Черна гора, докато Сърбия е домакин на нашите национали на 19 ноември.

Всички резултати от мачовете във вторник:

Група G

Литва – Унгария 2:2

Сърбия – Черна гора 3:1

Група С

Англия – Италия 3:1

Малта – Украйна 1:3

Група Н

Финландия – Казахстан 1:2

Северна Ирландия – Словения 0:1

Сан Марино – Дания 1:2. /БГНЕС