Анкара иска да закрие прокюрдска партия

Върховният съд на Турция постави на подсъдимата скамейка главната прокюрдска партия за предполагаеми връзки с незаконни бойци, което потенциално може да доведе до закриването й, съобщи АФП.

Съдбата на лявата Демократична партия на народите, който е третата по големина група в парламента, може да изиграе решаваща роля за успеха на президента Реджеп Тайип Ердоган на изборите, насрочени за 2023 г.

По-рано този месец прокурорите внесоха ново обвинение пред Конституционния съд в опит за разпускане на ДПН и да се забрани на стотици настоящи членове да участват в политиката.

Оригиналните документи, подадени през март, бяха отхвърлени от съдиите във Върховния съд, за да се поправят недостатъци, а обвинението беше повдигнато отново от прокурорите на 7 юни.

Конституционният съд прие обновения обвинителен акт, но отхвърли искане "на този етап" за блокиране на банковата сметка, където партията получава държавна помощ, предаде Анадолската агенция.

Правителството на Ердоган гледа на ДПН като на политическо крило на забранената от закона Кюрдска работническа партия (ПКК). ПКК води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и е включена в черния списък на терористичните групи от Анкара и нейните западни съюзници.

"Това е наистина катастрофален ход на Конституционния съд," каза лидерът на ДПН Мидхат Санджар и добави: "Ако съдът в края на това дело затвори HDP, той ще покаже, че се е поддал на изнудване, заплахи и планове за хаос." /БГНЕС