Анна Заркова: Радев доказа, че е политик, а не политикан

„Всичките 40 кандидати за президент са в една анти Радев реторика, в която не правят нищо друго освен да повтарят това, което Бойко Борисов говори от години, а именно – че Румен Радев е някакъв страшен диктатор, който е виновен за всичките ни беди и проблеми“.

Това заяви в интервю за БГНЕС журналистката Анна Заркова.

„Ясно е за всеки разумен човек, че всичките ни беди и проблеми са наследени – от цените на тока, до опоскания бюджет, здравната криза, пандемията. За разумните хора е обяснимо защо точно тези, които 12 години държаха всички лостове на властта, се вторачиха в този човек, който направи така, че те да спрат да властват“, добави тя.

По думите й кампанията на Радев е съвсем друга. Радев излиза на тези избори с всичко, което той е направил през последните 5 години. Той казва на хората „Видяхте какъв президент бях аз.“ „Видяхте, че не се поколебах да кажа на мутрите, че са мутри“. „Видяхте, че не мълча“. „Видяхте, че с нашата воля и с пълномощията на Президентството на Република България нещата в България започват да се променят“. Това е основното послание на Радев. Фундаменталният въпрос, който той повдига, е – дали да се продължи промяната или да се върнем там, откъдето сме дошли. Преди управлението на Радев властта бе изцяло окупирана от ГЕРБ и бе доминирана от обслужването на частни интереси.

„Това е посланието на Радев – позволете ми да бъда президента, който бях“. Опонентите му казват – той беше ужасен. Но в крайна сметка хората решават какъв е той в действителност“, каза журналистът.

Според нея Лозан Панов е един от сериозните политически опоненти на президента Радев и той решително би могъл да задейства някакви реформи.

„Аз помня как той излезе на стълбите на Съдебната палата със свои колеги с тоги и каза: „Не на страха!““. Много вода изтече оттогава. Президентът Радев много пъти преодоля този страх. Не мога да кажа същото за всички съдии. Този спор – кой е по-голям в борбата за законност – който поде г-н Панов, ми се вижда нелеп. Радвам се, че Радев не участва в него. От специалист по съдебната реформа кандидат-президентът Панов се мъчи, най-вече по телевизиите, да се превърне в специалист по COVID-19“, обясни Заркова.

На въпрос кои са най-големите предизвикателства пред президента Радев, журналистът отговори, че в последните дни най-сериозното предизвикателство е решението за т.нар. „Зелен сертификат“. Според нея то поражда остри дискусии и вражди. Заркова изтъкна, че президентът Радев и правителството са имали смелостта да вземат непопулярни решения, и то в предизборния период, с оглед здравето на хората.

„Така те доказват, че са политици, а не политикани. Кажете ми, кое е по-важно – загубата на човешки живот или загубата на поредните избори? По отговора ще познаете кой е политик и кой политикан. Вирусът се оттегля от ваксинираната 80-90% Западна Европа, което сочи, че ваксините са ключ към спасението от тази смъртоносна болест. Ваксинирането е личен избор, това е вярно. Обаче „Зеленият сертификат“ помага на много колебаещи се хора да го направят. Опашките за ваксини от последните дни са добър знак, защото ако не постигнем ваксинация на населението като в напредналите държави, ние ще живеем от сертификат до сертификат и от локдаун до локдаун. Докога?“, попита реторично Заркова.

Попитана дали мерките, приети от страна на правителството за борба с COVID-19, са достатъчни, тя отговори, че министрите от служебното правителство заслужават уважение за свършената от тях работа. Според нея те си дават сметка за това, че всички мерки могат да бъдат и са предизборно оспорвани. Но държавниците ни са преценили, че общественото здраве и добруване са по-важни от техния моментен рейтинг. Т.нар. „партийци“ само критикували какво се прави или не се прави, а не мислели за здравето на хората. Заркова подчерта, че тези „партийци“ били страхливци, които изпитвали ужас от това да не изгубят изборите. /БГНЕС