Антъни Блинкен пристигна на официално посещение в Киев

Държавният секретар на Съединените американски щати Антъни Блинкен пристигна на официално посещение в Киев . Той ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, предаде Униан.


Американският служител вече е в столицата на Украйна.

Възможността за неговото посещение стана ясна преди ден, но Държавният департамент на САЩ отказа да потвърди тази информация. Към момента канали в Телеграм публикуват кадри от затворения център на града.

От началото на пълномащабната война САЩ оказват военна и финансова подкрепа на Украйна. Общата сума на американската помощ за почти година и половина от войната се оценява на 66,2 млрд. долара . Това е най-големият размер на американската подкрепа за която и да е държава в света от времето на плана "Маршал" след Втората световна война насам.

На 29 август Блинкен обяви нов пакет от помощи в размер на 250 млн. долара . Той включваше ракети AIM-9M за противовъздушна отбрана, боеприпаси HIMARS, оборудване за разминиране и други артикули.

Това е третото посещение на държавния секретар в Украйна по време на войната. За първи път той пристига заедно с ръководителя на Пентагона Лойд Остин през април 2022 г. Двамата обсъдиха с украинските власти въпроса за доставката на съвременни оръжия, необходими на Украйна, и нова военна помощ от САЩ.

Още на 8 септември Блинекен отново посети Украйна. Тогава той пътува до Ирпен в Киевска област, където лично видя последиците от военната агресия на Руската федерация. /БГНЕС