Антон Кутев: Прокуратурата влиза със сила и в МВР, опитва да се меси в работата на изпълнителната власт

След президентската институция, прокуратурата влиза със сила и в МВР, което заплашва да прерасне в открита война на институциите.

Това заяви говорителят на служебния кабинет Антон Кутев в изявление пред медиите по време на днешното заседание на Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Кутев потвърди за проведените от прокуратурата разпити на ръководители на службите за сигурност.

Както знаем на разпит бяха извикани новият директор на БОП – точно два дни, след като беше назначен. Новият председател на ДАНС – на следващия ден, след като беше назначен. Заместник-председателят на ДАТО беше извикан броени дни след назначаването на министъра на вътрешните работи. Снощи беше привикан и служителят на Главна дирекция „Национална полиция” г-н Ангел Папалезов, като му бяха направени личен обиск и претърсване в жилището му без преди това да му е повдигнато обвинение. Той е разпитван и като свидетел, отбеляза Антон Куев.

Говорителят на кабинета каза, че след влизането на прокуратурата в президентската институция миналата година, сега влиза със сила и в МВР, което по думите му, заплашва да прерасне в открита война на институциите.

В период на служебно правителство, когато законодателната власт не работи, виждаме опити прокуратурата открито да се меси в работата на изпълнителната власт, каза още Кутев.

Ние подкрепяме всички усилия да се преследват виновните според закона, но сме разтревожени от опитите да се сплашват ключови служители на службите за сигурност, както и да се забавят или осуетяват проверки в системата на вътрешните работи.

Призоваваме всички институции да проявят разум и да работят единствено за издигане на държавността и правовия ред в България, заключи Антон Кутев. /БГНЕС