Археолози „проучват“ създаден от фермер „мини-Стоунхендж“

Преди около месец край градчето Алфорд в североизточна Шотландия археолозите откриха неизвестен им до този момент "праисторически" каменен кръг.

Каменните кръгове, които се срещат само в Шотландия и Ирландия, като цяло доста добре са проучени от археолозите. Но именно този край Алфорд предизвика особен интерес. Първо поради това, че толкова дълго е успял да остане извън вниманието на учените, второ поради своята уникална конструкция.

Алфорският кръг е доста по-малък, отколкото подобни конструкции, той е построен от камъни с по-малки размери, отсъстват типичната пирамида от малки камъни в центъра и своеобразният бордюр по периметъра.

Наистина два абсолютно еднакви кръга не съществуват. Археолозите били обхванати от творчески екстаз, първоначално определили възрастта на своето откритие на 3500-4000 г. и се захванали да изучават комплекса с ентусиазъм.

Интересът им бил подклаждан и от това, че Алфордският кръг е запазен изключително добре.

От своя страна и местните чиновници с удоволствие констатирали, че графство Абърдиншир има какво да предложи на световната наука.

Само че в понеделник с археолозите се свързал бившият собственик на фермата, на чиято земя е разположен „древният“ уникат. Той им признал, че просто за развлечение направил обекта самичък през 90-те години на миналия век. Това дало отговор на учените как така Алфорският кръг е в такова добро състояние. И не е бил забелязан от тях досега.

Огласилият пред света откритието археолог Нийл Акерман философски прие истината за своето откритие. "Дори ако имате лош ден в работата, не се обезсърчавайте: поне не сте информирали пресата за откриването на нов праисторически каменен кръг, който, както се оказа сега, е на около 20 години", написа той в Туитър. /БГНЕС