Ясен Русев: Район „Искър“ посреща 2024 г. с проекти за изграждане на канализация и пътни артерии

„Приоритет е реконструирането на междублоковите пространства. За 2024 г. спечелихме три проекта за проектиране и пет са саниране, а занапред ще се подготвят достатъчен брой проекти, с които Община “Искър” да може да очаква финансиране“. Това заяви в интервю за БГНЕС кметът на район „Искър“ в София Ясен Русев.

С него разговаряме броени месеци след като бе избран да заеме своята длъжност.

Новият кмет коментира, че има много предизвикателства пред него и екипа му и определи като такива сигурността, чистотата, възможностите за развитие, както и последствията от големите снегове, но Общината се справя успешно с тях. “Първото предизвикателство бе близкият контакт с тежкия сняг, който се изсипа в края на месец ноември. Той предизвика тежки последици, но това беше така да се каже “нашето бойно кръщене”, за да започнем усилена работа. Тогава мобилизирахме допълнителна помощ от Столична община, за да може за отрицателно време да се справим. Сега нямаме никакви подобни проблеми в Общината ни”, поясни Ясен Русев, след което коментира, че за сравнително краткото време откакто е кмет на община “Искър” е успял да се сработи добре и с администрацията, за да може екипът да бъде на ниво. “Административните функции за нас са от съществено значение, цел е те да вървят по гладък начин. Смятам, че за месец и половина вече в длъжност нещата вървят по плана, който си бях начертал-екипът е налице”, категоричен е Ясен Русев. Той посочи, че откакто е кмет се е запалила за първи път коледна елха в район “Искър”. „Тя привлече десетки семейства, млади и възрастни хора, които много се радваха на коледното настроение, което успяхме да създадем с хората от администрацията на общината и аз съм щастлив, че имах тази възможност”, каза още новият кмет.

Като основни приоритети занапред Ясен Русев постави всички междублокови пространства да бъдат реконструирани. “Ние имаме доста зелени площи, които са именно между тези блокови пространства и трябва да ги оценим. На второ място е сигурността-да има достатъчно добри улици, добре регулиран да бъде гражданският транспорт, да се направи освежаване на училищата, да се построят още детски ясли, за да може районът да придобие обликът на европейски такъв от 21 век”, обясни Русев.

Новият кмет заяви, че занапред ще се подготвят достатъчен брой проекти, с които Община “Искър” ще може да очаква финансиране. “Това беше един от проблемите, с които се сблъсквахме, когато ни се подаде възможността ние да кандидатстваме с готови проекти, защото за съжаление нямахме такива. Затова това ще бъде приоритет за мен и моите колеги”, подчерта Ясен Русев. Той уточни, че за 2024 г. Общината е успяла да спечели финансиране по три проекта и трите за проектиране. “Тези проекти са за проектирането на бъдещото изграждане от една страна на канализацията в двата квартала “Абдовица” и “Димитър Миленков” и село Бусманци, което е за приоритет за този мандат-първо да направим проектирането, след това и самото изграждане”, поясни кметът на Община “Искър“. Останалите два проекта са за проектирането на пътни артерии, които ще свържат блоковете 616 и 15 с улица “Обиколна”, а другата ще бъде по улица “Канала”. От друга страна успяхме да спечелим финансиране за пет от общо девет кандидатствали блока за саниране, което на фона на останалите райони е голям успех. Така ще имаме още 5 нови санирани блока”, поясни Ясен Русев.

Кметът на район “Искър” определи като проблем номер 1 за гражданите в квартала “Дружба 1” липсата на достатъчен брой паркоместа, а в “Дружба” 2 акцентът е върху презастрояването. “Хубаво е в нашия район, че сме от малкото Софийски райони, които нямат проблем с детските градини. Тук по-скоро проблемът е с детските ясли. В момента се изгражда филиал обаче на една детска градина, предстои и изграждането на една, дори и две нови детски градини. Надявам се с това построяване да покрием този критерии”, категоричен е Ясен Русев.

Относно чистотата в района кметът коментира, че е в тесен контакт и провежда ежедневни срещи със сметоизвозващата фирма, както и със Столичния инспекторат, за да може район “Искър” да е чист, зелен и подреден.

Тази събота гражданите на София ще могат да премерят сили в езерото “Дружба”, където традиционно ще бъде хвърлен кръстът на връх Йордановден. “Много съм щастлив, че точно на този голям християнски празник “Богоявление” район “Искър” ще бъде домакин и ще бъде в центъра на вниманието на всички софиянци. Това е нещо, което се случва от 1999 г. насам и традицията не е прекъсвала”, припомни кметът, след което обясни как ще протече съботният ден.

"Програмата ще започне с регистрация на участниците от 08:30 до 10:30 часа, като техният брой трябва да е 45, тъй като езерото не е много голямо. От 10:30 ч. до 12:00 ч. ще бъдат направени медицински прегледи на всички записали се. Самото шествие започна от църквата "Св. Наум" в 12.00 ч., като в 12.50 ще приключи на понтона на езерото, където ще бъде и ритуала по хвърлянето на кръста в езерото. След това ще има и едно хубаво хоро за всички присъстващи", допълни кметът на район "Искър" Ясен Русев. /БГНЕС