Асоциация "Докосни дъгата" и международни спортни отбори в общ проект по спортен мениджмънт

В Пазарджик официално бе даден старт на проект за създаване на Европейска младежка спортна академия за политика и дипломация. Toй ще се реализира от Сдружение "Асоциация Докосни дъгата" - България, женския футболен отбор на сръбския гранд "Цървена звезда", румънската асоциация "Аксес Калараш", футболния шампион на страната ни "Лудогорец" (Разград) и ФК "Хебър 1918" (Пазарджик). Партньор по проекта е и Община Пазарджик.

В конферентната зала на хотел "Хебър" представители на всички партньори по проекта подписаха договор за сътрудничество пред медиите. Д-р Денислава Ангелова - председател на Асоциация "Докосни дъгата", Сандра Сремчевич - президент на женския отбор на "Цървена звезда", Виорел Гита от "Аксес Калараш" и Елизар Спасов - президент на ФК "Хебър" положиха подпис под общото начинание. На събитието присъстваха още кметът на Пазарджик Тодор Попов, председателят на "Младежки спортен клуб Пазарджик спортува" Ренета Камберова и футболната легенда Лилчо Арсов, който в момента е част от детско-юношеската школа на "Лудогорец".
Домакин на събитието бе Община Пазарджик.

"За нас е изключителна чест ние отново да сме първи, да бъдем домакини на такъв тип проект - за подготовката на млади хора за футболен мениджмънт. Проектът ще ни позволи да направим и добри контакти с чужди успешни футболни клубове и е чест с тези хора да направим нещо добро, смислено и полезно, което да е в помощ на развитието на футбола като цяло. За първи път реализираме проект, който ще обучава млади хора за футболно управление, защото мениджмънтът на всяка дейност е важен, както е важно и да подготвяме хора, които правилно ще управляват тези процеси", каза кметът на Пазарджик Тодор Попов.

"Целта на този проект, който направихме заедно с нашите партньори, е да подобрим доброто управление в политиката в областта на спорта, на комуникацията, на мениджмънта, на маркетинга и PR-а в един футболен клуб. Нашата по-голяма амбиция е при един добър успех на старта на този проект да разширим колективните спортове, които ще бъдат в академията. Заложили сме си в нашата програма да се насочим и към баскетбола и волейбола. Този проект ще се изпълнява в рамките на близо две години. Ще създадем учебник с няколко модула, в които ще бъдат описани добрите практики от българска, сръбска и румънска страна. За наша радост, освен трите организации, към този проект се включват нашите домакини от Пазарджик – ФК "Хебър", и нашият дългогодишен партньор - шампионът на България – "Лудогорец" (Разград). Водим преговори с клубове в Кипър, Испания и Португалия, които също да станат асоциирани партньори по нашия проект.", сподели д-р Денислава Ангелова, председател на Асоциация "Докосни дъгата". Тя посочи, че приемат за кауза в управлението на футболните клубове да участват млади подготвени и обучени специалисти.

"Надявам се да постигнем всички поставени цели в този проект, които са свързани с развитието и популяризирането на администрацията в спорта. Надявам се това да е само началото, както и да имаме много нови срещи, не само тук, но и в Белград.", каза Сандра Сремчевич.

Виорел Гита също сподели, че е доволен от сътрудничеството, защото то ще позволи да се направи обмяна на практики и опит при менажирането и маркетинга на футболните отбори. Той е от Калараш и съобщи, че в проекта от Румъния ще се включат два местни отбора – единият от тях е ученически, а вторият е градският отбор. "Спортуването е здраве и аз насърчавам децата да го практикуват, защото е много важно човек на първо място да е здрав, за да може да върши всичко останало.", каза Гита.

"След като беше обновена материалната база, след като се направиха зали и басейни, нормално е следващото ниво да бъде млади и обучени хора да управляват развитието на спорта. Надяваме се да се доближим до най-добрите практики за развитието на спорта, а това без съмнение ще донесе успехи и предимства на хората в Пазарджик. А това, че го правим с водещи клубове от България и Европа, означава, че тази инициатива тепърва ще се развива.”, заяви Елизар Спасов, президент на ФК "Хебър"./БГНЕС