На Цветница миряните си спомнят делото Христово и се молят за смирение

На днешния свят празник - Цветница, си припомняме делото Христово и се молим за здраве, светлина и смирение, предаде репортер на БГНЕС.

За това се помолиха и миряните, които дойдоха в Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, за да чуят божествената литургия и да вземат върбови клонки за здраве, които да отнесат в домовете си.

“Днес е голям християнски празник, защото на днешния ден преди 2024 г. Господ Иисус Христос влиза в Йерусалим. Посрещат го с клонки и го очакват, за съжаление, като политически избавител”. Това заяви за БГНЕС Светослав Пенчев.

Той припомни, че по това време Палестина е окупирана от Римската империя. “По това време Господ Иисус Христос влиза на магаре в Йерусалим с чисто сърце, чисти мисли, което е символ на смирение. Господ идва по най-смирения начин, за да покаже своята благост и милост”, каза мирянинът.

Той припомни и, че Иисус Христос извършва и много чудеса. “Лекува болни, дори дава надежда на жена, която не е била според добрите нрави уважавана. Той показва благоволение и към нея, защото тя също има шанс да бъде спасена”, разказа Светослав Пенчев.

“На днешния ден можем да си пожелаем здраве, щастие, смирение и да се приобщим към Христовото дело, защото тези, които са викали и ще викат “осана”, само след седмица ще казват “разпни Го”, неосъзнавайки неговата същинска мисъл, тук на Земята”, каза още мирянинът.

Светият християнски празник Цветница събра и много чужденци. “Аз не разбирам много български, но си пожелавам светлина, щастие и много цветове”, каза Деница.

Това е един от големите празници “вход Господен” и след този празник започват вече Божиите страдания”, припомни Даниела.

“На днешния ден ще се помоля първо за близките ми и след това за българския народ. Искам и да припомня една забравена мисъл на митрополит Климент “има ли православие, ще има България”, припомни Даниела./БГНЕС