Астронавтът Франк Рубио подобри рекорда на САЩ за най-дълъг престой в космоса

"Астронавтът Франк Рубио току-що постави нов рекорд на САЩ за престой в космоса, като засенчи предишния рекорд от 355 последователни дни на борда на космическата станция", съобщи НАСА в социалната медийна платформа X, известна преди като Twitter, споделяйки снимка на Рубио на МКС.

"Това е най-дългата мисия за всички астронавти на НАСА. Той ще се завърне на Земята на 27 септември, когато ще е прекарал 371 дни в космоса", добавиха от агенцията.

Предишният рекорд беше поставен през март 2022 г. от астронавта Марк Ванде Хей.

Рубио излетя на борда на руския космически кораб "Союз МС-22" на 21 септември 2022 г. заедно с космонавтите Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин.

Екипажът трябваше да се върне на Земята след около шест месеца на космическата станция, но поради голям теч на охладителна течност космическата им капсула трябваше да се върне на Земята без екипажа си през март тази година.

Изпратен е нов космически кораб, който да прибере екипажа у дома, но не и преди Рубио да счупи рекорда на САЩ за най-дълъг престой в космоса.

Изследователите се интересуват от ефектите на продължителния космически престой върху човешкия организъм, включително как микрогравитацията влияе върху костната маса.

Но световният рекорд за най-дълъг единичен престой в космоса принадлежи на руския космонавт Валери Поляков, който прекарва 437 дни в околоземна орбита. Поляков почина през септември миналата година на 80-годишна възраст.

По данни на НАСА Рубио е избран от НАСА да се присъедини към класа на кандидатите за астронавти през 2017 г. и се е явил на служба през август 2017 г. През 1998 г. роденият във Флорида Рубио завършва Военната академия на САЩ, а през 2010 г. получава докторска степен по медицина от Университета на военните служби по здравни науки. Рубио също така служи като пилот на хеликоптер "Блекхоук" и навърта повече от 1100 часа, включително по време на мисии в Босна, Афганистан и Ирак. /БГНЕС