Атанас Запрянов: В МО ще надграждам върху добрата основа

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пое поста от Тодор Тагарев, предаде репортер на БГНЕС.

"Постигната е добра основа, върху която да надграждаме. Ще работя по същия начин, докато дойде време за нов министър в редовен кабинет. Не можем да си позволим два месеца и половина безвремие", каза Запрянов. Той отбеляза необходимостта от разрешаване на проблема с недоокомплектоването в Българската армия.

Запрянов обеща продължаване на подкрепата и помощта за Украйна.

"Битката в Украйна е битка и за нашите национални интереси. Максимално трябва да осигурим организацията по транспортирането на вече заявената помощ", подчерта служебният министър на отбраната, като обясни, че трябва да бъде обсъдена възможността и за нова пряка военна помощ.

Като едно от приоритетите направления той определи справедливия изборен процес.

"Стратегическият преход в отбранителната политика трябва да продължи", категорични бяха и бившият, и новият министри.

От своя страна Тагарев заяви: "Запрянов е изключително опитен. Надявам се да продължим да вършим задачите в условията на война на нашите източни граници в Черно море".

"10 месеца са и много, и малко. Доволен съм от разбирането от кабинета "Денков" по въпросите на отбраната. Кабинетът изпълни ангажимента за повишаване разходите по отбраната. За тази година имаме 4,6 млрд лв. - увеличение с 1/3 като процент от БВП", отчете Тагарев.

Той отбеляза като успехи развитието на бойната група на НАТО в България, споразумение за разминаране на Черно море с Румъния и Турция, проекта за закупуване на бойни машини Страйкър и др. /БГНЕС