Атина: Преговаряме с "Газпром", българските такси не влияят на цената

Гръцката държавна газова компания ДЕПА преговаря с „Газпром“ за доставка на руски газ за следващата година. Това съобщи гръцкият портал „Икономикос тахидромос“.


Гръцкият министър на енергетиката и екологията Теодорос Скилакакис потвърди тази информацията. Двете компании преговарят за цената и уточняват покупката при т.нар. условие „take or pay“, за заплащане на глоби за количествата, независимо от поетите ангажименти, които гръцката компания не е получила. В изказването на Скилакакис има известна загриженост за продажната цена на руския природен газ, но преди всичко за неговия процент на гръцкия пазар.

„Европа успя да намали количествата руски газ от 40% на 9%. Положението в Гърция е по-различно“, каза Скилакакис, но отказа да съобщи точният дял на руския газ на „Газпром“ в потреблението на страната.

„Икономикос тахидромос“ твърди, че през тази година руският газ, който пристига през „Турски поток“ и по морските пътища, представлява 40% от общия внос на „синьо гориво“ в Гърция. „Но, според някой непотвърдени данни, този процент значително се е увеличил и е достигнал 60%“, пише още изданието.

Теодорос Скилакакис изрично подчерта, че въведените транзитни такси от България не влияят върху договора между ДЕПА и „Газпром“. Той отказа да отговори на въпроса дали е възможно спиране на доставките на руски газ за Гърция. /БГНЕС